Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Nasvet številka ena za vsako družino ali zakaj je minimalizem nujen

FIGURKI PRZED DOMKIEM, MIESZKANIE RAZEM

Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 24/06/18

Če imamo razmetano, pomeni, da imamo preveč stvari. Preprosto

Tega stavka sem se oprijela z vsemi štirimi, kot da je to edina rešilna bilka v poplavi razmetanih igrač, otroških oblačil, revij, neurejenih dokumentov in umazane posode.

Temelj za red v hiši

Prejšnji teden ste lahko prebrali 5 preprostih navad za čist in pospravljen dom. Danes pa bi vam rada povedala nadaljevanje oziroma bolje rečeno temelj (moj mož pravi, da je to “vogelni kamen”), kako lahko s preprostimi ukrepi dosežete, da kljub majhnim otrokom ohranite red v hiši in mir v duši.

Z neredom sem se prvič zares srečala kmalu po rojstvu prvega sina. V hišo so začele prihajati otroške reči in kmalu sem ugotovila, da nas preveč stvari omejuje. Želela sem čas preživljati skupaj z možem in otrokom, ne pa neprenehoma pospravljati in sortirati.


Clean Room House

Preberite še:
5 navad za čist in pospravljen dom z majhnimi otroki

Čez sedem let nič več ne pride prav

Takrat sem se prvič srečala s pojmom minimalizem in hitro ugotovila, da je to nekaj za nas. Prebrala sem knjigo na to temo in si ogledala nekaj videov. Čez ramo sem vrgla rek “čez sedem let vse prav pride” in se kot vihar zapodila med omare, predalnike, kupe neurejenih papirjev, knjig in preostalih reči, ki so polnile naš dom.

Mož se ni prav nič pritoževal, ko je ugotovil, da se tako lažje živi. V eni uri imam lahko stanovanje pospravljeno in pomito. Otroka točno vesta, kam sodijo igrače, in perilo je vsak dan oprano in pospravljeno. No, malo pretiravam. Bolj točno bi bilo takole. Naša hiša je 80 odstotkov časa 80 odstotkov pospravljena. Za preostalih 20 odstotkov pa se oba strinjava, da je prav, da se vidi, da živimo. Naša hiša ni kot iz škatlice, daleč od tega, vendar se trudimo, da nas nered ne spravi čisto ob živce in da se ne prilepimo na parket v dnevni sobi.


KŁÓTNIA

Preberite še:
Izbruhi jeze? Tu je rešitev

CHILDREN
Petrychenko Anton - Shutterstock

Manj je resnično več

Si predstavljate, da bi prišli v vašo hišo in bi bili obkroženi samo s stvarmi, ki jih imate resnično radi? Ko so vam resnično všeč. Ki funkcionirajo. Ki vam ne jemljejo časa in energije, ampak so tam, da vam služijo in ne obratno. To je smisel minimalizma. Imeti nekaj kakovostnih kosov, ki jih resnično potrebujete, za katere je enostavno skrbeti, vam služijo in ste zadovoljni vsakič, ko jih vidite ali vzamete v roke.

To se da doseči tudi z majhnimi otroki. Pravzaprav otroci hrepenijo po manj. Odmaknite jim igrače, s katerimi se ne igrajo in jih samo razmečejo, in potem opazujte, s čim se bodo zares zaigrali. Bo palica postala brzostrelka? Bo drevo postalo Nanga Parbat ali K2? Bodo kamni, pomešani z blatom in travnimi bilkami, postali okusni njoki? Pa vrv, vedrce in ledene kocke? Pustite jim, da jim domišljija dela. Manj igrač prinese s seboj večjo iznajdljivost. Poskusite.


OFFICE

Preberite še:
Skrivnost čistega in urejenega doma? Najdete jo v Svetem pismu …

Minimalizem je krščanski

Krčenje stvari, ki jih imamo, ima pozitiven vpliv na čisto vseh področjih našega življenja. Kar se mi zdi zares pomembno pri tem, je, da se kot kristjani zavemo, da smo na tej naši ljubi Zemljici s čisto posebnim namenom in da je v resnici minimalizem popolnoma združljiv s krščanstvom. Ne navezujmo se na zemeljske predmete. Ne potrebujemo jih.

V resnici so pomembni odnosi, naše družine, naši otroci. Čas, ki ga vlagamo v duhovno rast in čas pred najsvetejšim sta veliko pomembnejša od stvari, za katere je treba skrbeti ali z njih brisati prah. Zato pri nas ne boste našli kristalnih kozarcev in polic s spominki. Nimamo časa za brisanje prahu …

Vir: Družina in Življenje, diz.si


SEED

Preberite še:
Naši otroci ne smejo živeti, kakor živimo mi


KAREL GRZAN

Preberite še:
Kako mu je otrok s šalo o možganski in srčni kapi zasukal pogled na življenje


MĘŻCZYZNA NA WÓZKU

Preberite še:
Zakaj sem bila srečna, čeprav sem se morala pred študentski dom odpeljati z vozičkom

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.