Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Preveč navlake? Tu je sedem razlogov za zmerni minimalizem 

DISORGANIZED

Shutterstock

Rebecca Devine - objavljeno 13/09/19

Mogoče se vam bodo zdele nedosegljive ali celo neprivlačne, a naj vas te pozitivne lastnosti spodbudijo, da poskusite z notranjim minimalizmom

Minimalizem je postal zelo priljubljen. Ne mislite pa, da se lahko znebite vseh knjig ali po stanovanju obesite slike zgolj v enem odtenku, da bi uživali v minimalističnem domu. Če se namerno znebite nerabljenih, neželenih reči in nepotrebnih predmetov iz vaše hiše, avtomobila, torbice ali pisarne, lahko rešite težave, ki se jih niti zavedali niste. Spodaj lahko preberete nekaj razlogov, zakaj v življenje vpeljati zmerni minimalizem.


FIGURKI PRZED DOMKIEM, MIESZKANIE RAZEM

Preberite še:
Nasvet številka ena za vsako družino ali zakaj je minimalizem nujen

Poudariti pomen vaših najljubših predmetov

Trenutno najbolj priljubljena poznavalka pospravljanja Marie Kondo poziva, da ohranite le tiste artikle, ki v vas zanetijo iskrico. Sicer ne vem, ali je moj občutek dovolj močan, da bi lahko odločal o sleherni postavitvi v moji hiši, vem pa, da če se znebim meni manj ljubih predmetov s čustveno vrednostjo, bom lažje ugotovila, katere kose želim nekoč zapustiti svojim otrokom.

Prijateljica se je že večkrat preselila, s seboj pa je vedno vzela maketo neke stavbe. Če bi se je znebila, ne bi nikdar ugotovila, kako močno jo zanima vzhodno krščanstvo. Če pa bi v stanovanju ležalo kup drobnarije, ne bi mogla izluščiti pomena določenega predmeta. Enako cenim naš leseni svečnik iz Svete dežele, ker je to edini predmet, ki med obroki krasi našo kuhinjsko mizo.


CLEANING

Preberite še:
Kako se lotiti pospravljanja doma in pri tem ohraniti mirne živce

Uživajte v prostoru brez vizualne in materialne navlake

Manj zidov, več delovne površine v kuhinji, manj časa za iskanje izgubljenih predmetov, varnejša igra otrok … Zakaj torej dovoliti, da bi navlaka zmotila naš vsakdan?

Pomagajte drugim

Pogosto med pospravljanjem pripravimo polne vreče oblačil, ki jih nato podarimo bližnji dobrodelni organizaciji, kar je seveda dobro, saj se jih veliko zanaša prav na tovrstne donacije. Nekatere nujne predmete, kot so otroški avtosedeži, podarijo družinam v stiski, ki si jih ne morejo privoščiti, in jih tako karseda izkoristijo ter ne dopustijo, da se na njih nabira prah.


MAN AT THE CLOSET

Preberite še:
Isto majico in hlače je nosil pet dni. Ugotovil je naslednje …

Zaslužite

Poleg bolšjih sejmov in spletnih strani, kot sta Bolha in eBay, lahko stvari, ki jih ne potrebujete več, prodate prek različnih aplikacij.

Cenite svoje stvari

Ni treba obiskati države v razvoju, da bi cenili vsak dodatni vzglavnik, pomivalni stroj, kupe oblačil, umetnine in podobno. Ko se vam materialne dobrine zdijo samoumevne, sploh če se pritožujete glede predmeta, ki še vedno dobro deluje, se spomnite, koliko ljudi nima dovolj hrane in pitne vode ali pa noči ne prespijo v varnem zavetju. Mogoče zadostuje že pogovor z vašimi starimi starši, ki so verjetno odraščali v povsem drugačnih okoliščinah.


WOMAN,HEADACHE

Preberite še:
Manj stvari, manj smeti in manj skrbi

Nova prijateljstva

Na spletu se lahko zlahka vključite v skupnost tistih, ki ravnokar pospravljajo stanovanje in si urejajo življenje. Na blogih, Facebook skupinah in prek številnih profilov na družbenih omrežjih delijo svoje navdihujoče izkušnje, slike preobrazbe svojega doma, namige, kako se soočiti s problematičnimi prostori, in se pogovarjajo o tem, kako si poenostaviti življenje.

Pripravite se na poslednje zdihljaje

Mogoče boste minimalizmu sledili zgolj v postnem času, morda pa se z leti želite postopoma oddaljiti od materialnih dobrin. Kakorkoli, če se osvobodite, bo to dobro za vašega duha. Kristus je rekel, da gre lažje kamela skozi šivankino uho, kakor pride bogataš v Božje kraljestvo. Slišala sem pridigo o tem, kako so bila vrata v obzidano mesto pogosto ozka, da so prebivalci morali najprej odložiti zaloge s kameljega hrbta. Naj nas Jezusove besede o navezanosti na materialne dobrine spodbudijo k razmisleku.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


SERENITY

Preberite še:
Zakaj nujno potrebujemo samodisciplino in kako jo doseči


BIEGANIE

Preberite še:
Fizična aktivnost je odličen protistrup za depresijo


META KOŠIR

Preberite še:
“Poklic lahko opravljaš s srcem, če ga imaš rad. Jaz imam to srečo”

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.