Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sumljivi profili na Facebooku vabijo k molitvi. Kaj storiti?

woman having problems with mobile phone

fizkes | Shutterstock

Katja Zver - objavljeno 22/03/23

Več bralcev nas je opozorilo, da jim na Facebooku neznanci pod imeni Pray The Holy Rosary in Catholic Family pošiljajo zasebna sporočila. Tovrstna profila jim ponujata mašo, branje Svetega pisma in molitev. Najverjetneje gre za prevarante, zato smo se obrnili na Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki svetujejo naslednje:

“Če pošiljatelja ne poznate in če sami niste sprožili pogovora, naj ta in temu podobna sporočila, katerih namen vam je neznan, preprosto obravnavate kot ‘neželena’ ter jih posledično ignorirajte in pošiljatelja blokirajte.” 

Privlačna sporočila z neiskrenim namenom 

Zavedati se je treba, da so družbena omrežja polna takšnih in drugačnih profilov, ki nam nekaj ponujajo ali želijo od nas, seveda včasih tudi z neiskrenimi nameni. Če je naš profil denimo na Facebooku javno dostopen, se tovrstnim kontaktom praktično ni mogoče izogniti. 

Sporočila od Pray The Holy Rosary in Catholic Family, identična sporočila pa pošiljajo tudi z zasebnih profilov s slovenskim imenom in priimkom, so zapisana zelo privlačno in spodbudno, poleg tega pa je molitveno srečanje brezplačno. Vernik, ki ceni molitev in se običajno z veseljem pridruži molitveni verigi, naj bo v takih primerih raje zadržan. Gre za spletne prevarante, ki jim vera sploh ni blizu, pojasnjujejo s SI-CERT-a.

sumljivo fb sporocilo

Kdo stoji za sumljivimi Facebook sporočili?

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT se s pojavom potencialno lažnih ali prevarantskih Facebook strani z versko konotacijo še niso srečali. Vendar pojasnjujejo, da običajno tovrstne strani nagovarjajo ali izkoriščajo točno določen izdelek, podjetje, znamko ali dogodek, ki služi zgolj kot vzvod za preusmeritev žrtve do plačljivih strani.

To pomeni, da je potreben vpis podatkov kreditne kartice, mobilne številke za namen plačljivega SMS-oglaševanja ali pa služi k nabiranju všečkov. Na spletu ter v drugih državah je prav tako mogoče najti podobne primere, kjer nedefinirane verske skupine nagovarjajo slehernike. 

Tukaj gre običajno za popolnoma drug namen, kot je tisti, za katerega se izdajajo pošiljatelji. 

sumljivo fb sporocilo

Kaj lahko storite? 

Določene podatke o strani ali skupini lahko uporabniki vidite tudi sami, in sicer pod zavihkom Page Transparency, kjer je datum kreiranja in država, kjer se nahaja administrator strani.

Več informacij pa ponudniki storitev, kot je Facebook, razkrijejo zgolj organom pregona na podlagi ustreznega in utemeljenega zahtevka oziroma podlage za morebiten kazenski pregon. 

Najenostavnejše pa je, da sporočila izbrišete ali blokirate in se pod nobenim pogojem ne pogovarjate z neznanci, temveč zaupate le preverjenim Facebook profilom in spletnim stranem. 

Prispevek je bil najprej objavljen na spletni strani portala druzina.si.

Tags:
družbena omrežja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.