Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nasveti sv. Janeza Pavla II. za uporabo družbenih omrežij in zaslonov v družini

smartphones

Fabio Principe | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 15/05/22

Sv. Janez Pavel II. je družinam dal natančna navodila, kako naj doma odmerjajo čas, posvečen družbenim omrežjem, s čimer je želel družinam zagotoviti pomoč, da bi bile uspešne tudi na področju duhovnega življenja

Dostop do medijev in družbenih omrežij je za mnoge ljudi pravi blagoslov, saj odpira poti milosti, ki povezujejo na različne načine.

Ta isti dostop pa v domove prinaša tudi številne škodljive dejavnike, ki družine uničujejo in spodbujajo odvisnosti, ki človeka oddaljujejo od Boga.

O tem vidiku medijev je pisal sv. Janez Pavel II. v svojem sporočilu za 38. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja leta 2004. Družinam je dal na voljo celo vodnik, ki naj bi jim pomagal pri krmarjenju po zapletenem svetu družbenega sporazumevanja.

Preden je nagovoril družine, je pojasnil, kako so “ti isti mediji sposobni povzročiti tudi hudo škodo družinam s tem, da predstavljajo neustrezen ali celo izkrivljen pogled na življenje, družino, vero in moralo. Imajo moč, da bodisi okrepijo ali preglasijo tradicionalne vrednote, kot so vera, kultura in družina”.

Posebej “družina in družinsko življenje sta v medijih vse prepogosto predstavljena na neustrezen način. Nezvestoba, spolna dejavnost zunaj zakonske zveze ter odsotnost moralne in duhovne vizije v zakonski zvezi so prikazani nekritično, medtem ko so ločitev, kontracepcija, splav in istospolna usmerjenost pogosto deležni pozitivne podpore”.

Ključnega pomena za družine je, da ne omogočijo neomejenega dostopa do medijev, pač pa poskrbijo, da mediji in čas pred zasloni družino krepijo.

1NADZOROVANA UPORABA MEDIJEV

“Starši morajo doma nadzirati uporabo medijev. To vključuje načrtovanje in urnik uporabe medijev, s strogimi omejitvami časa, ki ga otroci lahko temu posvetijo.”

Sv. Janez Pavel II. si ni prizadeval za “neomejeno” ali “nenadzorovano” uporabo medijev. Starši se morajo zavedati, kako pogosto njihovi otroci uporabljajo medije, in jim postaviti časovne omejitve.

2MEDIJI NAJ BODO DRUŽINSKA IZKUŠNJA

Sv. Janez Pavel II. je pojasnil, kako naj starši naredijo “zabavno družinsko izkušnjo, pri čemer naj nekatere medije popolnoma izključijo iz uporabe, občasno pa naj jih v celoti izločijo v prid drugih družinskih dejavnosti”.

V sodobni kulturi medije pogosto uporabljamo posamično, kar lahko vodi do nadaljnje osamitve in medsebojne oddaljenosti.

Ključnega pomena je, da uporaba medijev ali zaslonov postane bolj družinska izkušnja, ne pa dejavnost, ki otroke in starše razdvaja.

3STARŠI MORAJO BITI DOBER ZGLED

Sv. Janez Pavel II. je opozoril: “Starši bi morali otrokom biti predvsem dober zgled s svojo premišljeno in izbirno uporabo medijev.”

Če starši ne izbirajo ali omejujejo lastne uporabe medijev ali časa pred zasloni, kako lahko zahtevajo od svojih otrok, da bodo upoštevali določena pravila?

To zahteva skrbno razločevanje in samorefleksijo o lastni uporabi medijev in o tem, ali je treba za dober zgled uvesti kakršnekoli večje spremembe ali ne.

4IZBIRAJTE MEDIJE, KI KREPIJO DRUŽINO

Sv. Janez Pavel II. svoje sporočilo sklene s poudarkom, da je treba izbirati medije, ki družino krepijo. Če tega ne počnejo, potem je treba temeljito premisliti o njihovi uporabi.

Mediji družbenega sporazumevanja imajo ogromne pozitivne možnosti za spodbujanje zdravih človeških in družinskih vrednot, s čimer lahko prispevajo k prenovi družbe. Glede na njihovo veliko moč, da oblikujejo ideje in vplivajo na vedenje, bi se morali poklicni komunikatorji zavedati svoje moralne odgovornosti, da ne le družinam dajo vso možno spodbudo, pomoč in podporo v ta namen, temveč tudi udejanjajo modrost, dobro presojo in pravičnost v svoji predstavitvi vprašanj, ki vključujejo spolnost, zakon in družinsko življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družbena omrežjadružinamediji
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.