Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 10. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Judejska pustinja: fotografije iz puščave, kjer se je Jezus uprl satanu

JUDEAN DESERT

John Theodor | Shutterstock

J-P Mauro - objavljeno 19/09/20

Jezus je preživel štirideset dni v YeShimonu, kar pomeni Kraj opustošenja

Svetopisemske zgodbe se v veliki meri dogajajo v Judejski puščavi, ki se razprostira od judejskih gora na vzhodu do Mrtvega morja na zahodu.

Janez Krstnik, ki je pridigal v Judejski puščavi, je sebe imenoval “glas vpijočega v puščavi”, kar je napovedal že prerok Izaija (Mt 3):

“Tiste dni se je pojavil Janez Krstnik in v Judejski puščavi oznanjal z besedami: ‘Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!’ To je tisti, o katerem je bilo rečeno po preroku Izaiju: ‘Glas vpijočega v puščavi: Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!'”



Preberite še:
Oglejte si osupljivo bivališče puščavnika sv. Save

Potem ko je Janez Krstnik krstil Jezusa, je slednji štirideset dni preživel v Judejski puščavi, kjer je premagal satanove skušnjave (Mr,1):

“Takoj nato ga je Duh odvedel v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli.”

Teren Judejske puščave je razgiban; ima globoke kanjone, ki so jih reke izklesale v skalo. Nekatere reke tečejo prek vsega leta in tako ustvarjajo dragocene oaze, kjer lahko ljudje in živali najdejo počitek pred neprijaznim okoljem. Spet druge rečne struge pa so suhe in nudijo možnost za raziskovanje. Ker so gore in skalne formacije večinoma iz peščenjaka, vetrna in vodna erozija pokrajino nenehno spreminjata.


SAINT BENEDICT

Preberite še:
Takšen je vsakdanji urnik puščavnika

Še veliko drugih svetopisemskih krajev

Raziskovanje Judejske puščave iz zgodovinske perspektive nas približa prednikom katoliške vere. V puščavi in tik ob njeni meji je mnogo svetopisemskih naselij. Jeruzalem, na primer, je na zahodni meji puščave, med tem ko se na vzhodu puščava konča pri reki Jordan ob Mrtvem morju, kjer je najnižja točka na svetu – 430 metrov pod morsko gladino.

V Judejski puščavi ležijo svetopisemska mesta Betlehem, Jeriha in Hebron, če omenimo le nekatere. Tam so tudi Kumranske jame, kjer so sredi dvajsetega stoletja našli Kumranske rokopise, in več zgodnjekrščanskih samostanov. Nekateri izmed njih še vedno delujejo.

V puščavi so številna arheološka najdišča, vključno s trdnjavama Masada in Horkenya.


DEAD,SEA,SCROLLS,QUMERAN,CAVE

Preberite še:
Arheologi odkrili dvanajsto votlino Kumranskih rokopisov

V fotogaleriji si oglejte nekaj čudovitih znamenitosti Judejske puščave.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.




Preberite še:
“Kar zaboli me, ko slišim kritiko čez mladino, ki se po birmi odvrne od vere”




Preberite še:
V enem tednu je slep prehodil največjo slano puščavo na svetu


MAN DRINKING COFFEE IN THE MORNING

Preberite še:
Kako po nasvetu sv. Antona Puščavnika začeti in končati dan

Tags:
Sveto pismozgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.