Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 preprostih, a pomembnih nasvetov za večjo produktivnost

Woman being productive

GaudiLab | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 10/03/23

Navade, ki nas spodbujajo k produktivnosti, nam lahko vsak dan pomagajo živeti bolj mirno in urejeno

Najboljši triki za produktivnost niso v tem, da moramo narediti vedno več in se nikoli ustaviti. Gre za to, da kar najbolje izkoristimo svoj čas, da lahko živimo bolj mirno in urejeno.

Tu je pet načinov, ki nam lahko pri tem pomagajo. Ne gre za to, da se bomo naučili, kako opraviti vse, ampak da bomo ohranili svoj tempo in opravili zadolžitve, ko bo treba.

1Uporabite “blok” urnik in zvečer načrtujte naslednji dan

Veliko lažje je, če združujemo podobne naloge in jih opravimo v istem časovnem okviru. Tu nam lahko pride prav načrtovanje z “blok” urnikom, primer takega urnika lahko najdete tukaj. Lahko si ga tudi natisnete in uporabite za svoje načrtovanje.

Taka vrsta načrtovanja, ki ne zahteva, da se vsega držimo do ure in minute natančno, omogoča, da smo lahko bolj fleksibilni in hkrati pravočasno opravimo vse zadolžitve.

2Zjutraj molite za vsak trenutek, ki vas čaka v dnevu

Če si zjutraj vzamemo nekaj trenutkov za molitev, lahko pride do velikih sprememb. Pri molitvi lahko razmislimo, kaj vse nas čaka v dnevu, ki je pred nami, in Boga prosimo za pomoč, da bomo dan izpeljali kar najbolje, kot znamo.

Boga lahko prosimo, da nam stoji ob strani pri vseh izzivih, ki nas čakajo. Prosimo za potrpežljivost, mirnost, učinkovitost.

Kratek trenutek v dnevu lahko naredi veliko razliko, če se Bogu že zjutraj priporočimo za vse, kar nas čaka.

3Najprej opravite najtežjo nalogo

Mark Twain naj bi nekoč dejal: “Če je vaša naloga, da pojeste žabo, je najbolje, da to storite zjutraj. In če je vaša naloga pojesti dve žabi, je najbolje, da najprej pojeste večjo.”

Če zjutraj najprej opravite najtežjo zadolžitev, vam bo to dalo občutek, da ste naredili res velik dosežek. Preostanek dneva bo gotovo lažji.

4Uporabite časovnik

Včasih se lahko izzovemo in sami s seboj malo tekmujemo. Če vemo, da smo včeraj iz pomivalnega stroja posodo zložili v sedmih minutah, lahko poskušamo danes podreti svoj rekord. Tako poskrbimo za nekaj zdrave tekmovalnosti in zabave, poleg tega pa nam kako od opravil uspe končati zelo hitro.

5Načrtujte obroke in nakupujte enkrat tedensko

Prihranimo lahko ogromno časa, če načrtujemo obroke za dni, ki so pred nami. Poleg tega bomo veliko bolj učinkoviti, če gremo v trgovino le enkrat v tednu in takrat nakupimo vse, kar potrebujemo.

To je le nekaj nasvetov, ki nam lahko pomagajo, da bomo bolj produktivni in hkrati tudi bolj mirni.

Kateri so pa vaši nasveti za produktivnost?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.