Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Neverjetni duhovnik: po njegovi zaslugi je več kot 500 samskih našlo življenjskega sopotnika

Fernando Cuevas Rapos

@Fernando Cuevas Rapos | Facebook

Urška Kolenc - objavljeno 08/03/23

S svojo metodo je pomagal najti ljubezen svojega življenja že več kot 500 samskim

Medtem ko številni samski v zadnjih letih iščejo življenjskega sopotnika na različnih aplikacijah za zmenke, se je duhovnik Fernando Cuevas Rapos izziva samskosti med svojimi verniki lotil nekoliko drugače. Kot je videti, je njegov pristop zelo učinkovit, saj je po njegovi zaslugi življenjskega sopotnika našlo že več kot 500 posameznikov.

Nosi vzdevek Tinderjev duhovnik

Kot poroča medij Churchpop.com, je 67-letni oče Fernando duhovnik organizacije Opus Dei in kaplan na območju Valencije v Španiji. Zadnjih 13 let se v svojem delovanju v veliki meri posveča samskim katoličanom v svoji okolici. Zaradi njegovih prizadevanj, da bi z njegovo pomočjo našli moža oz. ženo, so mu nadeli vzdevek Tinderjev duhovnik (nanašajoč se na priljubljeno aplikacijo za zmenke Tinder, op. a.).

To nezanemarljivo poslanstvo je oče Fernando pravzaprav začel opravljati po naključju. Ko se je nekoč sprehajal z mladim katoličanom Salvo, sta srečala skupino mladih vernih deklet. Salva je duhovnika prosil, naj igra ženitnega posrednika in ga predstavi enemu od deklet v skupini. Le pet mesecev pozneje se je Salva poročil s tem dekletom.

Od takrat oče Fernando svojo vlogo ženitnega posrednika jemlje zelo resno. Zanj to pomeni dodatno služenje Cerkvi , ki še kako potrebuje dobre krščanske zakone.

CUEVAS RAPOSO

Kandidati morajo izpolniti poseben vprašalnik

In kako pravzaprav poteka njegovo posredovanje? Oče Fernando je za posameznike, ki želijo spoznati življenjskega sopotnika, oblikoval poseben obrazec, ki ga lahko izpolnijo prek aplikacije WhatsApp. Ko vnesejo vse potrebne podatke (kot so ime, starost, rojstni dan, višina, študij, kraj zaposlitve, hobiji, dobre lastnosti, pomanjkljivosti, kaj iščejo pri drugem, predanost veri in njihovo udejstvovanje v Cerkvi) in priložijo nekaj svojih fotografij, jih oče Fernando skrbno analizira in preuči možna ujemanja med vsemi “kandidati”.

Za uspešno ujemanje se mu zdita nezanemarljiva dva dejavnika: moški mora biti višji od ženske in ne smeta živeti daleč drug od drugega. Ključna pa je stopnja predanosti in služenje vsakega posameznika Cerkvi.

Če med moškim in žensko opazi še posebej veliko skupnih lastnosti in interesov, za njiju izdela kartici z osnovnimi podatki. Ko se oba vpletena strinjata, jima posreduje kontakt.

“Posredujem telefonsko številko in osebi povem, da jo bo druga oseba kontaktirala v 24 urah. Nato je od njiju odvisno, kaj bosta rekla ali storila. Po tem pozabim. Moje delo je končano,” je duhovnik povedal za spletni časopis El Español.

Ob posebnih priložnostih oče Fernando organizira tudi skupinska srečanja, delovne tabore oz. filmske večere in tako samske spodbuja k spoznavanju. Na srečanja seveda malce zvito povabi prav kandidate, za katere meni, da so primerni drug za drugega in bi lahko med njimi preskočila iskrica.

Fernando Cuevas Raposo
Zadnji par, ki je po zaslugi očeta Fernanda določil datum poroke, sta Miguel in Xiomara.

Vsak dan prejme kar nekaj prošenj

Kot pravi, vsak dan prejme skoraj 50 prošenj kandidatov, ki iščejo sopotnika. Predvsem se nanj obračajo 30-letniki in tudi zrelejši, ki imajo 40 let ali več. Ker se je glas o njegovem uspehu razširil, so se nanj začeli obračati samski iz različnih koncev Španije, dobiva pa tudi prošnje z drugih koncev sveta. Ker sam ne zmore več pomagati vsem, je našel pomočnika.

Odkar se je pred 13 leti lotil tega projekta, se je po njegovi zaslugi poročilo že 280 parov. Bolj kot ta neverjetna številka pa ga osrečuje, da se prav noben par, ki je bil del njegove “ženitne posredovalnice”, v tem času ni ločil. Ob tem pa poudarja, da razlog za to ni njegova metoda, niti jih ni sam pripravljal na zakon, temveč zato, ker so “zelo duhovni ljudje in so navajeni dajati in dajati sebe”.

Vključena dobrodelna nota

Duhovnikova storitev je brezplačna. Toda ker se je vse več srečnih parov po poroki želelo očetu Fernandu zahvaliti tudi s finančnim darom, se je domislil, da bi z zbranim denarjem pomagali pri šolanju deklet v Nikaragvi.

Kot pojasnjuje, je namreč več poletij hodil z zdravniki in kateheti na delovne tabore v to srednjeameriško državo. Julija 2006 je med mašo tamkajšnjim revnim družinam obljubil, da jim bo zagotovil pomoč pri šolanju njihovih deklet. Za potrebe šolanja enega dekleta družina letno potrebuje 200 evrov.

Zakon je poklicanost k svetosti

V vseh letih duhovništva in srečevanja s številnimi ljudmi je oče Fernando spoznal, da je na splošno v družbi največji problem ta, da se moramo naučiti ljubiti. Pojasnjuje, da so “ljudje pogosto sebični, otročji in nezreli. Mnogi so zaljubljeni vase in ne mislijo na druge”.

Po njegovem mnenju “ljubiti človeka pomeni, da ga potrebujemo, pomeni misliti, da ne moremo živeti brez njega”. Pare mora združevati prepričanje, da je zakon prvovrstna poklicanost k svetosti.

V družbi, ki se vse bolj odvrača od Boga, se zdi očetu Fernandu njegovo delo pomembno. “Družba je zelo sekularizirana in ljudje imajo ogromno verske ignorance in pomanjkanje zanimanja. Ne zanimajo jih Božje stvari, ker niso bili tako vzgojeni. Tisti, ki želijo živeti svojo vero, ji pripisujejo velik pomen in si želijo najti nekoga takega.”

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10158045199428903&set=pb.614943902.-2207520000.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.