Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če je delo od doma stresno in se težko odklopite, poskusite tole

woman-working-computer-dog

MT-R | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 06/03/23

Ne glede na to, ali delate na daljavo ali ne, vam predlagamo nekaj načinov, kako preklopiti iz "delovnega" v "domači način"

Če ste v zadnjih nekaj letih prešli na delo od doma in ste presenečeno ugotovili, da vam ta način pravzaprav ni najbolj po volji, za to gotovo obstaja utemeljen razlog.

Nova raziskava je razkrila, da ima vožnja na delo nekaj resničnih prednosti, ki jih zaposleni na daljavo ne morejo izkoristiti. Avtorji raziskave so zapisali:

Vožnja na delo je vir “prehodnega prostora” – časa brez domačih ali delovnih vlog, ki nam nudi priložnost, da si odpočijemo od dela in se miselno preusmerimo na dom.
HOMEWORK
Preberite še:5 pasti dela od doma
Med prehodom na delo od doma je veliko ljudi izgubilo to spremljevalno podporo za pomembne vsakdanje procese. Brez možnosti miselnega preklopa se ljudje soočajo z zamegljevanjem vlog, kar lahko vodi v stres. Brez miselnega odklopa od dela ljudje lahko hitro izkusijo izgorelost.

Če torej delate od doma, kaj lahko storite, da se v vaše življenje vrne ta “prehodni prostor”?

Sama delam od doma že približno pet let in že nekaj časa premišljujem o tem vprašanju. Predlagam vam nekaj načinov, kako preklopiti iz “delovnega” v “domači način”, ne glede na to, ali delate na daljavo ali ne.

1DELO ODNESITE ZUNAJ DOMA

To je precej očitna rešitev, ampak če sem iskrena, je to moja najljubša taktika, ki jo pogosto uporabljam. Svoje delo lahko opravljam kjerkoli, običajno pa se odpravim v knjižnico ali v kavarno. To mi pomaga, da se lažje zberem, in všeč mi je, da imam to drobno ločnico med delovnim in družinskim življenjem.

2VZEMITE SI MINUTO ZA MOLITEV IN PREMISLEK

Ko končate delovni dan, si podarite minuto tišine. Med vožnjo domov ali ko za tisti dan ugasnete računalnik, si vzemite čas za premislek o prihajajočem večeru in v molitvi prosite Boga, naj vas pri tem spremlja.

Že ta trenutek premisleka in molitve vam lahko zagotovi dovolj miselnega prostora za uspešen prehod.

3NAREDITE SEZNAM STVARI, KI ZA VAS ZAZNAMUJEJO “DOMAČI NAČIN”

Pomaga mi, če si z določenimi iztočnicami sporočim, da je čas, naj preneham delati in začnem uživati z družino. Strokovnjaki za upravljanje časa temu pravijo “rutina zaključevanja”.

Morda se preoblečem iz kavbojk v trenirko, obujem udobne copate in si oblečem mehak pulover, prižgem svečo, vključim najljubšo glasbo in si pripravim svežo skodelico vročega čaja. Če mi ni povsem jasno, kateri naj bodo moji naslednji koraki pri delu, pogosto naredim seznam najpomembnejših nalog za naslednji dan. Potem točno vem, kam naj naslednje jutro usmerim svojo energijo.

To je nekaj stvari, ki mi pomagajo, da imam kot zaposlena na daljavo občutek za razlikovanje med delovnim in domačim okoljem. Kaj pa vi počnete, da si ustvarite ta prostor v svojem življenju?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.