Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Smučarska prvakinja Marta Bassino: V Lurdu najdem mir

MARTA BASSINO,

LiveMedia | Shutterstock

Gelsomino del Guercio - objavljeno 01/03/23

Smučarska prvakinja Marta časti Marijo tudi v svetišču Fontanelle

Marta Bassino pravi, da v Lurdu najde mir. Smučarska prvakinja, ki je osvojila zlato medaljo v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu v Meribelu, tudi pomaga bolnikom v skalni votlini Massabielle, kjer se je leta 1858 Devica prikazala sveti Bernardki.

Družinska tradicija

To je tradicija njene družine, ki je med seboj zelo povezana. Tradicijo sta začela dedek Bruno in babica Marilena, starša Martine mame Elene Gerbaudo. Smučarska prvakinja pogosto in rade volje potuje z organizacijo, ki pelje v Lurd bolnike. Z avtobusom ali letalom odpotujejo v prvem tednu avgusta in tam ostanejo pet dni.

Marija iz svetišča Fontanelle

Marta Bassino je predana marijanskim svetiščem ne le v Lurdu, ampak tudi drugod, na primer svetišču Marije Kraljice miru v kraju Fontanelle. Marijo časti tudi v trenutkih, preden se na tekmah poda na progo.

Misel pred tekmami

“Blažena Devica je zame simbol življenja in ljubezni. Lurd je zame posebno dragocen kraj, ki mi vedno daje globok občutek miru in duhovnosti,” je Marta povedala za dnevnik Maria con te. “Pred vsako tekmo svojo misel namenim Mariji,” je povedala Marta, ki jo kličejo tudi Jekleno pero in je leta 2019 zavestno začela razvijati nekatere srčne vrline, kot so ljubeznivost, veselje, dobro počutje in sočutje.

“Bela dama”

V Lurdu Marta ne nosi nacionalnega dresa, ampak belo uniformo, ki spominja na oblačilo laičnih sester. Marta nosi uniformo spremljevalk bolnikov, odkar je dopolnila 18 let.

Martini starši

“Marta je čudovito dekle, ima prelep značaj. Na začetku je bila malo zadržana, zdaj pa je postala samozavestna in je zelo odločna. Njen oče Maurizio in mama Elena sta bila odlična starša, nikoli je nista obremenjevala s svojimi pričakovanji in tako je nista preveč potiskala v središče pozornosti, kar počnejo mnogi starši,” je povedal De Marchi, predsednik lokalne sekcije organizacije za prevoz bolnikov v Lurd.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in  priredila Marina Vidmar.

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.