Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se dogaja z možgani, ko umiramo?

badania nad życiem po życiu

pixelaway | Shutterstock

Karol Wojteczek - objavljeno 26/02/23

Vsaka peta oseba, ki je preživela oživljanje, ohranja spomine na ta intenziven trenutek ...

Dr. Sam Parnia, direktor oddelka za intenzivno nego in raziskave oživljanja na medicinski fakulteti Univerze v New Yorku, že skoraj 30 let preučuje fiziološke procese, ki se pojavljajo v telesu med oživljanjem in umiranjem.

Za svojo najnovejšo, nedavno objavljeno raziskavo, v kateri je skupaj s svojimi ameriškimi in britanskimi kolegi analiziral možgansko aktivnost ob oživljanju, je na to temo zbral podatke iz 25 zdravstvenih ustanov.

Od 567 pacientov, ki so jih oživljali, jim je pri 53 uspelo povrniti vitalne funkcije, med njimi so jih natančno izprašali  dobro polovico, 28. Iz te zadnje skupine jih je 11 izjavilo, da so doživeli izkušnjo, ki kaže na pojav neke vrste zavesti v času umiranja in oživljanja.

Dr. Parnia je te izkušnje razdelil v štiri skupine:

– prebujanje iz kome med oživljanjem (dva bolnika);

– prebujanje iz kome po oživljanju (dva bolnika);

– pojav sanj (trije bolniki);

– transcendentne izkušnje (šest bolnikov).

Porazdelitev zgornjih izjav je skladna s tisto, pridobljeno med intervjuji s širšo skupino bolnikov (126 ljudi), ki so kdaj doživeli srčni ali dihalni zastoj in niso bili vključeni v spremljanje možganske aktivnosti v okviru obravnavane študije.

Transcendentalne izkušnje umirajočih

Še posebej nas zanima, kaj avtor študije opredeljuje za “transcedentalno izkušnjo”. Po izjavah pacientov sta najpogostejša občutek opazovanja poteka oživljanja zunaj telesa in občutek pospešenega spremljanja poteka svojega življenja.

Ti dve izkušnji naj bi spremljal tudi občutek popolne umirjenosti, kar je v nasprotju z opisi burnih fizioloških reakcij, ki so jih zdravniki opazili pri teh bolnikih (vznemirjenost, stokanje, hitro premikanje oči).

Zanimivo je, da v skladu s starejšimi raziskavami na to temo okoli 10 do 20 odstotkov ljudi, ki so preživeli oživljanje, navaja pozitivne psihološke učinke po tem dogodku, vključno s preobrazbo lastnega življenja. To pravijo predvsem ljudje iz skupine, katerih izkušnje sodijo v kategorijo transcendence.

Praviloma bolniki med psihološkimi učinki oživljanja najpogosteje omenjajo motnje spomina, depresivne motnje in posttravmatsko stresno motnjo. Odvisno od študije se odstotek takšnih izjav giblje od 20 do celo 50 odstotkov.

Ali naši možgani med umiranjem “oživijo”?

Kot poudarja dr. Parnia v svoji najnovejši raziskavi, so njegovi rezultati, podprti s podrobnim spremljanjem možganske aktivnosti oživljenih pacientov, v nasprotju z doslej sprejeto domnevo v medicini, da so pacienti med oživljanjem nezavestni.

Kar je najbolj begajoče, izkušnjo umiranja lahko spremlja posebna okrepitev aktivnosti možganskih valov gama, odgovornih za koncentracijo in ustvarjalnost. Dr. Parnia iz tega potegne sklep, da bi morda bolnike med oživljanjem (paradoksalno) morali podvreči dodatnim sedacijam, da bi zmanjšali tveganje morebitne travme, povezane z doživljanjem “mejnega stanja”.

“Močnih občutkov ne moremo razumeti kot trike umirajočih in neorganiziranih možganov, temveč kot edinstvene izkušnje, ki se zgodijo na robu smrti. Ko začnejo možgani ugašati, se sprostijo nekatere naravne zavore in odpre se dostop do globokih plasti zavesti, vključno s spomini in mislimi iz celotnega življenja. Čeprav ne vemo, kakšen je evolucijski namen tega pojava, odpira zanimiva vprašanja o naši zavesti, tudi v trenutku smrti,” pravi znanstvenik.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.