Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Nik in Nika: “Čas je, da normaliziramo to, da nekdo ne pije alkohola”

niks krlec nika rozman

Vid Ponikvar, Tatjana Splichal

Lojze Grčman - Valerija Trček - objavljeno 22/02/23

Akcija 40 dni brez alkohola: Vsako opijanjanje pri otrocih povzroča samo negotovost, sram in strah

Akcija 40 dni brez alkohola poteka v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola. Letošnja akcija je namenjena družinam in svojcem, ki se soočajo z alkoholizmom v družinah.

Geslo letošnje izvedbe je Beseda zdravi. Skrivanje težav še povečuje našo stisko, beseda pa je pomembna, še posebej za otroke. Prav gotovo sta mojstra besed tudi njena ambasadorja, igralca in TV-voditelja Nika Rozman in Nik Škrlec, ki smo ga pred časom že gostili v Aleteijinem intervjuju.

Oba ambasadorja sta vesela in počaščena, da sta del akcije

“Marsikdo me sprašuje, ali bo to zame izziv. Pa res ne bo. Sam v resnici ne pijem alkohola praktično nikoli, ali pa že zelo dolgo ne, sem se pa akciji pridružil zaradi drugih vzgibov, predvsem zaradi zgleda. Moj osebni interes je normalizacija tega, da nekdo ne pije /…/, hkrati pa se pridružujem motivom in vzgibom akcije, ker se mi zdijo res lepi,” je dejal Nik.

O svoji priključitvi akciji je igralka, ki jo bržkone najbolj poznate iz televizijskih serij Jezero, Leninov park in Dolina rož, povedala: “Počaščena sem, da sem lahko del te akcije. Predvsem zato, ker je posvečena tudi tistim, ki so ob ljudeh, ki trpijo zaradi odvisnosti od alkohola. O tem se predvsem v naši družbi premalo govori.”

“Akcijo spremljam že leta, zdi se mi dobra, zelo jo podpiram. Mislim, da se slovenska družba še ne zaveda dobro, kako vpliva zasvojenost z alkoholom ne le na tiste, ki se spopadajo z njo, ampak tudi na okolico. Kako na primer spremeni dinamiko družine. Zdi se mi, da si še vedno zatiskamo oči. Akcija, kot je ta ali njej podobne, vsaj malo odpirajo oči, da ne gre za nekaj, ob čemer bi lahko le zamahnili z roko ali stvar pometli pod preprogo. Zelo pomembno je, da se o zasvojenosti pogovarjamo. Vsaj teh 40 dni.” Daljši pogovor z Niko boste na Aleteii lahko prebrali v soboto.

Tako kot Nik tudi Nika želi, da bi postalo normalno, da nekdo v družbi ne pije: “Na lastni koži sem opazila, da če se v družbi odrečeš alkoholu, si pogosto ožigosan. Izmišljevati sem si morala že raznorazne izgovore, ko nisem hotela piti. Mislim, da je 40 dni brez alkohola najboljši, in upam, da ga bo izkoristilo čim več ljudi, tudi zato, da podpremo vse tiste, ki ta korak težko naredijo, da ga mogoče naredijo, in da se več pogovarjamo o tem, kaj vse doživljajo tisti, ki so ob ljudeh, ki trpijo za odvisnostjo.”

18 let opozarjanja na stiske

Akcijo 40 dni brez alkohola že 18 let pripravlja Slovenska karitas. Soorganizirajo pa jo Javna agencija RS za varnost prometa, zavod Med.Over.Net ter Nacionalni inštitut za javno zdravje. V njej sodelujejo še nekatera druga društva. Trajala bo od 22. februarja do 8. aprila.

V ospredju letošnje akcije so otroci

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, je povedal, da se pri njihovem delu srečujejo tudi z družinami, ki se srečujejo s problematiko alkoholizma. Takih je kar tretjina družin. “Velikokrat ni mogoče ugotoviti, ali je revščina vzrok alkoholizma ali je obratno. Vsekakor pa so v ozadju globoke stiske, ki pripeljejo v eno ali drugo.”

Alkohol je v Sloveniji resen problem, zato so v ospredju letošnje akcije otroci. Ocenjujejo, da je v Sloveniji več kot 70.000 otrok, ki se srečujejo z alkoholikom v svoji družini oz. z rednim opijanjanjem njihovih staršev.

“To pri otrocih povzroča nižjo samopodobo, sram. Na vse načine se morajo truditi, da bi družino prikazali kot normalno, in prevzemajo odgovornosti svojih staršev. Seveda jim na tak način vzamemo otroštvo. /…/ Vsako opijanjanje pri otrocih povzroča samo negotovost, sram in strah. Kadar smo spremenjeni, to za otroke ni nič prijetno, ampak je zastrašujoče.”

Alkohol je resen problem tudi na cestah

Skoraj tretjina prometnih nesreč je posledica zlorabe alkohola, je povedala mag. Simona Felser, v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa.

“Nevarno je prepričanje, da smo zaradi manj popitega alkohola v prometu na varni strani. /…/ Alkohol ni krivec za prometno nesrečo. Polno odgovornost nosi tisti, ki pod vplivom alkohola sede za volan, na motor, kolo, na skiro.”

“Varne meje pitja alkohola ni. Že prva enota popitega alkohola vpliva na psihofizične sposobnosti in ravnanje. Le trezen voznik je varen udeleženec v prometu,” je še poudarila.

Kam se lahko obrnemo po pomoč

Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net je predstavila različne možnosti, kjer lahko ljudje, ki so v stiski zaradi alkohola (tako zasvojeni kot bližnji) poiščejo pomoč. Vse organizacije in njihovi kontakti so zbrani na spletni strani brezalkohola.si.

Novost, ki so jo razvili v letošnjem letu v sodelovanju treh Karitasovih organizacij ob podpori ministrstva za javno upravo, je spletna aplikacija e-sos za prepoznavo socialnih stisk, ki je dostopna brezplačno in anonimno. Z odgovori na različna vprašanja lahko vsak preveri, s katerimi najpogostejšimi socialnimi stiskami se srečuje. Ob koncu dobi rezultat s predlogi, kam se lahko obrne po pomoč.

“Otroci alkoholikov povedo, da nikomur niso mogli zaupati, zato vas vabim, da povsod in vedno, ko lahko, delite te naslove in organizacije, ki nudijo pomoč, da bomo vsi vedno vedeli, kam se lahko obrnemo po pomoč. Tako bomo lažje ukrepali, prej poiskali pomoč in preprečili stiske.”

Karmen Henigsman z NIJZ je povedala, da je slovenska tradicija prežeta s pitjem alkohola. “To potrjujejo tudi podatki o registrirani porabi, ki za leto 2021 znašajo kar 10,62 litrov alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Ta številka je bila leto prej skoraj za liter nižja. Pri tem govorimo samo o registrirani porabi.”

Beseda zdravi, včasih se v sorodstvu bojimo spregovoriti o tem, ampak je to potrebno kljub temu, da je možen konflikt. Na prvem mestu so ljudje, posebno otroci.

Tags:
zasvojenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.