Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Katerim postnim akcijam se lahko pridružite letos?

lent

udra11 | Shutterstock

Aleteia Slovenija - objavljeno 21/02/23

Pregledali smo ponudbo postnih akcij. Gotovo se bo našlo kaj, kar vam ustreza

Začenjamo postni čas, obdobje do velike noči, v katerem se umirimo, ustavimo in se poglobimo vase. Veliko ljudi ob postu najprej pomisli na odpoved določeni hrani, na primer sladkarijam.

Pomembno pa je, da se pripravljamo, utrjujemo tudi na druge načine, tako telesno kot duhovno. V ta namen smo pobrskali po spletu in pripravili pregled postnih akcij in duhovnih vaj, ki se jim lahko pridružite. Verjamemo, da boste našli kaj zase.

1Hodi za menoj

Letošnja postna akcija Svetopisemske družbe Slovenije nosi naslov Hodi za menoj! Z Jezusovimi učenci bomo stopili na pot in razmišljali, kako pa mi hodimo za Jezusom in k čemu nas kliče danes.

Vsi prijavljeni boste vsak dan po e-pošti prejeli avdio posnetek svetopisemskega odlomka iz projekta Prisluhni Besedi. Zvočnemu posnetku odlomka bo sledilo avdio premišljevanje in spodbuda za dan. Ob nedeljah pa bo video pričevanje, kjer bo spregovorilo šest Jezusovih učenk in učencev, kako oni hodijo za Jezusom.

Izbor odlomkov v osnovi sledi tematski poti o učencih, ki jo najdete v Novi zavezi s prostorom. Prav tako se je mogoče prijaviti na podelitev Božje besede v mali skupini na štirinajst dni. Več informacij o sami akciji in prijavnico najdete tu.

2Božji (so)delavci

Salezijanci in sestre FMA z animatorji vsako leto organizirajo postne duhovne vaje. Letošnje nosijo naslov Božji (so)delavci.  Ali lahko sam postoriš vse delo, tako kot risana junaka Pat in Mat? Kaj pomeni izraz Božji (so)delavec? Na ta in podobna vprašanja lahko dobiš odgovor.

Vaje so namenjene mladim od 15. do 29. leta starosti. Na voljo so kar trije termini, in sicer od 24. do 26. februarja v Velesovem, od 17. do 19. marca in od 24. do 26. marca na Pohorju. Več o postnih duhovnih vajah lahko preberete tukaj.

3POSTNE DUHOVNE VAJE V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

Ignacijev dom duhovnosti organizira postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju. To je intenzivna osebna duhovna pot skozi postni čas z vsakodnevno molitvijo ob Božji besedi in tedenskim srečevanjem v skupini (kjer si podelimo, kar prejemamo v molitvah).

Priporočeni so tudi osebni pogovori z molitvenim spremljevalcem/spremljevalko. PDVŽ potekajo v Ljubljani in po drugih krajih po Sloveniji, v živo in na daljavo. Srečanja trajajo približno uro in pol. Razpored in termine ter vse druge informacije dobite tukaj.

4resničnost je lepša

Mladi vabijo na prav posebno akcijo, s katero spodbujajo, da vsak dan za eno uro odložimo pametne telefone in druge naprave (Zamenjaj uro s telefonom za uro s p(P)rijateljem). Na svojem Facebook profilu so zapisali: “Več resničnosti, manj telefona. Izklopi se z nami vsak dan v postu za eno uro. Čisto zares. Da spet začutiš resničnost, ki je lepša.”

540 DNI BREZ ALKOHOLA

V postu že več let zapored poteka akcija 40 dni brez alkohola, ki jo organizirajo Slovenska Karitas, Zavod Med.Over.Net, Javna agencija RS za varnost prometa in NIJZ. Letošnja spodbuda nosi podnaslov Beseda zdravi. Ambasadorja letošnje akcije sta igralca in televizijska voditelja Nika Rozman in Nik Škrlec.

Sodelovanje v akciji je priložnost, ko samemu sebi in svojim bližnjim dokažemo, da je življenje brez alkohola lepše, bolj pristno, toplejše in bolj osrečujoče. Več o akciji lahko preberete tukaj.

6Postna akcija 2023: Eno dobro delo na dan

Postni čas je odlična priložnost za trening na področju dobrodelnosti. Čeprav nam je morda nekoliko bolj blizu, da se v postnem času nečemu odpovemo, recimo sladkarijam ali alkoholu, ali se udeležimo molitve križevega pota, je tudi vaja v dobrih delih lahko odlična priprava na velikonočno praznovanje.

Dobra dela nas povezujejo v skupnost in gradijo boljši svet. Revija Mavrica in Slovenska karitas sta tudi letos skupaj pripravili postni plakat, ki spodbuja k dobrim delom. 

7Postne duhovne vaje na Bledu

Postne duhovne vaje bodo potekale tudi na Bledu pri sestrah salezijankah. Vodili jih bosta sestra Irena Mohorič in sestra Marija Imperl. Vaje bodo potekale med 10. in 12. marcem 2023.

Postne duhovne vaje so namenjene vsem, ki želijo v tišini srca prisluhniti Božji Besedi, ji slediti in iz nje črpati moč za vsakdanje življenje. Ob svetopisemskih odlomkih in svetih podobah bodo vstopali v globino Besede in življenja. Prepletali se bodo nagovori, razmišljanja, molitev, tišina in pogovor. Duhovne vaje bodo vodile v globlje doživljanje postnega časa in velikonočne skrivnosti.

8Postna naveza Pastir.si 2023

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec vabi na postno navezo, ki bo spodbujala k drži hvaležnosti. 7 tednov, 7 tedenskih spodbud in konkretni predlogi za vaje, kako lahko hvaležnost vnesemo v svoj vsakdan. Poleg tega vam bodo na voljo še dnevne duhovne iskrice, ki vam bodo pomagale vztrajati na tej poti. Več informacij in prijave pa tukaj.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.