Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Ste že slišali za to nenavadno pokrivalo redovnic?

cornette

YouTube Muzej krščanstva na Slovenskem Stična | zajem zaslona

Valerija Trček - objavljeno 01/02/23

Sestre usmiljenke so ga nosile vse do 60. let 20. stoletja

Na kaj najprej pomislite, ko slišite besedo kornet? Večina vas najverjetneje zagleda podobo hrustljavega testa, v katerega serviramo kepice sladoleda.

V Muzeju krščanstva na Slovenskem Stična so pripravili poseben video, v katerem predstavijo malo drugačen kornet (in njegovo izdelavo).

Ste že videli podobo redovnice z nenavadnim pokrivalom? Hčere krščanske ljubezni ali sestre usmiljenke so bile v preteklosti prepoznane prav po svojem nenavadnem pokrivalu, ki so ga imenovale kornet.

Kornet je bil zelo priljubljeno žensko pokrivalo med 15. in 17. stoletjem. Razvil naj bi se iz preproste naglavne rute, ki so jo včasih poškrobili in zvijali v različne oblike, ki so delovale kot okras.

Ena izmed oblik je spominjala na dva roga. Od tod tudi ime kornet, ki v francoščini pomeni rog. Ko je šel kornet proti koncu 17. stoletja iz mode, so ga sestre obdržale vse do 60. let 20 stoletja. Takrat so svojo podobo posodobile in danes nosijo preproste modre obleke in pokrivala.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.