Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je papeževa knjiga ateistu približala vero

Man reading book at home

VGstockstudio | Shutterstock

Fotografija je simbolična

Urška Kolenc - objavljeno 26/01/23

"Tako čistih in jasnih, a globokih in resnice polnih misli še nisem srečal ne prej ne potem"

Pokojni papež Benedikt XVI. je s svojimi prodornimi duhovnimi mislimi zanetil iskrice vere pri marsikaterem “nejevernem Tomažu”. Eden od njih je bil nekoč tudi Luka Popov, ki je na svojem Facebook profilu delil pričevanje, kako se je prav zaradi branja knjige papeža Benedikta XVI. pred leti spreobrnil v katoliško vero.

Šala na papežev račun

V zapisu se Luka spominja kosila, kjer je med pogovorom nekdo od njegovih kolegov fizikov v posmehljivem tonu omenil papeža Ratzingerja. “Ateist in ignorant, kot sem bil, sem takoj podlegel šali in nadaljeval z norčevanjem iz ‘nacističnega papeža’, ki pridiga o revščini in skromnosti ter nosi zlate obleke.”

Medtem ko se je večina pri omizju smejala na papežev račun, je izstopal eden od kolegov, ki je Luko resno vprašal, ali je že kdaj bral kakšno delo papeža Benedikta. Ko je odgovoril, da ne, mu je kolega ponudil, da mu podari eno od njegovih del, če ga bo le prebral. Luka se je s tem strinjal.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1170821743574598&set=a.180159715974144

Nekaj tednov pozneje je v rokah držal knjigo z naslovom Sol zemlje, ki je bila izdana, ko je bil Joseph Ratzinger še kardinal. “Nisem si predstavljal, da mi bo ta knjiga temeljito spremenila življenje. Tako čistih in jasnih, a globokih in resnice polnih misli še nisem srečal ne prej ne potem,” pripoveduje Luka.

Knjiga ga je zelo nagovorila in ko je končal z branjem, je odšel v knjigarno in kupil še dve Ratzingerjevi deli. Ko je končal z branjem, si je v knjižnici izposodil še vsa preostala papeževa dela, ki so jih imeli na voljo.

Približno eno leto pozneje je s prejemom zakramenta svetega krsta postal katoličan v nekem avstrijskem benediktinskem samostanu, njegov boter pa je bil sodelavec, ki mu je podaril knjigo Sol zemlje.

Napisal pismo papežu

Kot pravi, je po vrnitvi domov napisal dolgo pismo papežu, v katerem se mu je med drugim zahvalil “za največjega od vseh darov, ki jih človek lahko da drugemu – dar resnice”.

“In zato je papež Benedikt XVI. vedno bil in ostal ‘moj papež’. Tisti, ki mi je pokazal resnico, tisti, pod čigar pontifikatom sem bil krščen, prejel prvo obhajilo, prejel sveto birmo in se spovedal. Papež, ki je vedno imel in bo imel posebno in rezervirano mesto v mojem srcu.”

Luka nikoli ni izvedel, ali je papež kdaj prebral pismo, ki mu ga je poslal. “Če ne drugega, je zdaj tam, kjer bo gotovo prejel moje sporočilo: Hvala, dragi Benedikt! Moli za nas in varuj naša bivališča, dokler se ne vrnemo v Očetovo hišo,” sklene svoje pričevanje.

Tags:
papežpričevanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.