Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odnos mama in hči: kako vzgajati, da bomo imele lep odnos tudi pozneje?

Mum and daughter laughing

fizkes | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 22/01/23

Eden najlepših načinov, kako skupaj preživljati čas s hčerkami, so skupni hobiji

Pravijo, da so hčerke očetove princeske oz. da ima hči posebno mesto v očetovem srcu, saj ga na nek način spominja na ženo. A tudi za mamo ni hči nič manjši zaklad, saj ima v svoji družini sorodno dušo, ki na podoben način gleda na svet, čustvuje in ima žensko srce. Kako vzgajati hčerke od majhnega, da bomo imele z njimi lep odnos tudi ko odrastejo?

Zaveznica da, najboljša prijateljica ne

Morda se sliši nasprotujoče: čeprav se moramo truditi, da imamo s hčerko lep in pristen odnos, pa z njo ne smemo biti najboljše prijateljice. Hčerke od mame potrebujejo to, da je njihova mama, najboljšo prijateljico pa si bodo poiskale same. Obstajajo stvari, ki jih hčerki o mami ni treba vedeti, ker bi jo obremenjevalo oz. jo postavljalo v položaj, ko bi se čutila krivo in odgovorno za mamine probleme.

Sem spadajo vse teme okrog mamine spolnosti (noben otrok si ne želi poslušati o spolnem življenju svojih staršev), pretirano prelaganje lastnih problemov na odraščajočo hči ali vzbujanje občutka, da je ona kakorkoli odgovorna za nas. Enako velja za nas, mame. Če imamo dobro ali najboljšo prijateljico, s katero lahko podelimo lepe in težke trenutke, ne bomo imele potrebe, da bi s tem pretirano bremenile hčerke.

Skupni hobiji

Eden najlepših načinov, kako skupaj preživljati čas s hčerkami, so skupni hobiji. To je lahko karkoli: vrtnarjenje, peka zanimivih slaščic, likovno ustvarjanje, branje knjig ali obiskovanje knjigarn in knjižnic, šport ali sprehajanje, poslušanje glasbe, morda kaj zelo “babjega”, kot je skupen obisk frizerja, lakiranje nohtov ali sprehod po trgovinah z oblačili … Možnosti je ogromno.

Veselje ob početju, ki navdihuje, sprošča in povezuje, je kakovosten skupno preživet čas, ki bo obema v navdih. Začnemo lahko že v ranem otroštvu in ta aktivnost nas bo vedno bolj povezovala. Tudi ko bo hči že odrasla, se bomo lahko z njo veselile v skupni aktivnosti, prav tako pa ji bodo ostali čudoviti spomini na skupne trenutke za celo življenje.

Pustiti svobodo, da diha

Če bomo od hčerke zahtevale, da v odraščajočih letih vse skrivnosti deli z nami, jo bomo oropale lastnega notranjega sveta in doživljanja, ki je samo njeno. Poleg tega ne bo imela občutka zasebnosti in postavljanja čustvenih meja, kar jo utegne zaznamovati tudi pozneje v drugih odnosih. Tudi me smo imele svoje drobne skrivnosti, ki smo si jih zaupale samo z najboljšimi prijateljicami in sošolkami ali pa morda zapisale v svoj skrivni dnevnik.

Če ima hči občutek, da ima svobodo pri odločitvi, kaj nam zaupa in kaj ne, bo prej in lažje prišla do nas in nam povedala, kaj jo teži. V tem primeru pa moramo biti vedno na voljo, da ji prisluhnemo in ponudimo objem za vse male (ali ne tako male) stiske, ki jo pestijo.

Ne odločajmo se namesto nje

Ker si želimo, da bi hči odrasla v odgovorno mlado žensko, jo moramo opolnomočiti in ji dati vedeti, da ji zaupamo, ko sama sprejema svoje odločitve. Vse skupaj naj bo seveda primerno njenim letom. Majhna punčka si lahko sama izbere, katero majico bo oblekla za v vrtec, o tem, ali pozimi potrebuje bundo in kapo ali ne, pač ne more sama odločati. Najstnica se lahko odloči, katere prijateljice bo povabila na rojstni dan, ne more pa se sama odločiti, ali bo hodila v šolo in se učila ali ne.

Občutljive teme, kot so izbira prijateljic in fanta, je lahko predmet pogovora, v katerem ji povemo svoje dobronamerno mnenje, moramo pa se zavedati, da kar ji bomo prepovedale, bo verjetno že zaradi prepovedi storila še raje. Sprijazniti pa se moramo tudi s tem, da nas kdaj ne bo poslušala in bo naredila tudi kakšno napako, a to je sestavni del odraščanja in brez tega ne bo mogla dozoreti v odgovorno žensko, kar si zanjo zagotovo želimo.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.