Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najstnica se je začela čudno oblačiti. Kaj naj storim?

TEENAGER, GIRL, SMARPHONE

mpohodzhay | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 09/05/22

Najstniška hči je neponovljiva priložnost za razvoj veselja do ženskosti

Vprašanje bralke:

Z možem imava edinko, ki letos obiskuje 8. razred. Z njo nimava nobenih posebnih težav, se je pa letos začela čudno oblačiti: nosi zelo kratke majice, strgane kavbojke, začela se je tudi ličiti. Rada bi, da se zdravo razvija, vendar se mi zdi, da je na napačni poti.

Odgovarja Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka:

Hčerka zapušča otroško obdobje in intenzivno izgrajuje lastne načine urejanja in izražanja sebe. Čustva postajajo bolj intenzivna, sofisticirana in v ta proces mora umestiti svojo hitro spreminjajočo se podobo in strahove, povezane s tem. 

Verjetno se ukvarja s skrbmi glede pripadnosti vrstnikom. Oblačenje, ki je v modi, je eden od poizkusov boljšega povezovanja in občutka, da je sprejeta in občudovana.

Iskanje sebe in načina, kako urediti sebe, ter s tem povezana negotovost je nekaj naravnega. 

Dragoceno je, če lahko iskanje sproščenosti v oblačilih in ureditvi sebe ter razumevanje pojma lepote razvija s pomočjo vaše občutljive pozornosti na njene občutke. Včasih je npr. treba v deset trgovin, da ji bo morda všeč en kos oblačila. 

Ob pomerjanju oblačil, občutljivem komentiranju, opogumljanju bo lahko razvijala zaupanje v vas in v svoje občutke – kaj ji ustreza, v čem se počuti sproščeno, kaj ji pristoji, kaj jo skrbi, v čem je videti “čudna” … 

Ob skupnem raziskovanju ženskosti boste laže razumeli tudi, kaj ji je pri tem v spodbudo. Tudi pri uporabi ličil, kar se razvija vzporedno z njenim čustvenim zorenjem, je dragoceno, če lahko z vami iskreno predebatira, kaj ji pristoji, kaj je premočno, katera barva ji ustreza, pa tudi pomirjajte jo, da je lepa v svoji naravni lepoti in v talentih ter lastnostih, ki jih pri njej še posebno cenite in ste zanje hvaležni.

Ličenje in drzen način oblačenja poudari njeno ženstvenost. To jo postavi v prezahtevna ženstvena čutenja in spodbudi odzive okolja, za katere še ni zrela in jim morda ni kos. 

Z vživljanjem vanjo in v njeno negotovost bo raslo zaupanje med vama, pri čemer se je treba odpovedati vsakršnemu moraliziranju, ki se napaja iz lastnih strahov. 

Najstniška hči je neponovljiva priložnost za razvoj nežnih občutkov in veselja do ženskosti. Več strahov ko bosta presegli, več veselja se bo naselilo med vaju in v vaju.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.