Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Test, ki vam lahko pomaga izboljšati samopodobo

shutterstock_1778801885.jpg

Shutterstock - InesBazdar

Sheila Morataya - objavljeno 12/01/23

Zdrava, pozitivna samopodoba je ključ do dobrega duševnega zdravja

“Moram se bolj ceniti.” Zdaj, ko so v modi majice z raznimi frazami, bi lahko večina med nami malodane morala nosila takšno.

Po več kot tridesetih letih izkušenj na področju samopodobe, še kar naprej ugotavljam, da je predstava, ki jo imamo o sebi, pogosto krhka. To je starodavna težava, ki pa jo je internet le še potenciral.

Fotografije žensk in moških s popolnimi obrazi, lasmi, telesi in mišicami, predvsem na Instagramu, dandanes lahko prizadenejo vsakogar. Zato se mnogi moji pacienti, tako moški kot ženske, v določenem trenutku svojega življenja odločijo zapreti račune na družabnih omrežjih. “Zelo se mi poslabša samopodoba,” mi pravijo.

Ključ do zdravja

Zdrava, pozitivna samopodoba je ključ do dobrega duševnega zdravja. Samopodoba vpliva na naše najpomembnejše odločitve in oblikuje način življenja, ki si ga ustvarjamo.

Zato lahko leto 2023 posvetimo bolj temeljitemu spoznavanju naše samopodobe, ran, ki jih je utrpela v preteklosti in ki se z odraščanjem rade še poglabljajo.

Kako vedeti, koliko se imate radi?

Pri delu se rada poslužujem Rosenbergovega testa, ki je še vedno ena najbolj razširjenih oblik merjenja samopodobe.

Ta test je sestavljen iz desetih trditev, na katera morate odgovoriti z da ali ne. Prvi odgovor, ki vam pade na pamet, je vaš resnični odgovor.

Kako pošteni ste lahko do sebe?

Te trditve so:

  1. Čutim, da sem dostojanstvena oseba, vsaj toliko kot drugi.
  2. Prepričan sem, da imam dobre lastnosti.
  3. Sposoben sem delati stvari tako dobro, kot večina ljudi.
  4. Do sebe imam pozitiven odnos.
  5. Na splošno sem zadovoljen sam s seboj.
  6. Zdi se mi, da ni stvari, na katere sem lahko ponosen.
  7. Na splošno se nagibam k razmišljanju, da sem neuspešen.
  8. Želel bi čutiti več spoštovanja do sebe.
  9. Včasih se mi zares zdi, da sem neuporaben.
  10. Pogosto mislim, da nisem dober človek.

Izračunajte svoj rezultat

Od stavkov od 1 do 5 označite pritrditve s +1 in zanikanja z ‒1, iz stavkov od 6 do 10 zapišite ‒1 za vsak “da” in +1 za vsak “ne”, in naredite seštevek.

Manj kot 0 točk pomeni nagnjenost k nizki samopodobi. Bližje je številka k -10, nižja je vaša samopodoba. Več ko imate pozitivnih točk, bolj zdravo predstavo imate o sebi.

Ko nam Sveto pismo pravi “Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe”, predpostavlja, da je ljubezen do samega sebe neizpodbitno, naravno in univerzalno dejstvo. A žal ni tako. Velika večina ljudi se nima rada ali se ne zna imeti rada na zdrav način. Prepoznajte, kateri so vaši sovražniki vaše samopodobe, in delajte na tem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.