Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Upokojeni papež svetuje, kako najbolje izkoristiti dopust

BENEDICT XVI

Shutterstock | giulio napolitano

Kathleen N. Hattrup - objavljeno 16/08/21

Ste kdaj premišljevali o tem, kako je Jezus užival v naravi?

Kako lahko čim bolje izkoristimo še zadnje dneve dopusta?

Poleti 2011 so na vatikanskem tiskovnem uradu povzeli nekaj nasvetov, ki jih je papež Benedikt XVI. delil med splošnimi avdiencami.

1Osvežite odnose

Najprej je vse skupaj povabil, naj čas dopusta, če je to le mogoče, posvetijo osvežitvi lastnega odnosa do bližnjega in do Boga. Ko prekinemo buren in mrzličen vsakdanji ritem življenja, si lahko vzamemo čas, da se posvetimo bližnjim in Bogu.

Kako lahko to storimo?

Benedikt XVI. predlaga, da povsod, kamor gremo, vzamemo s seboj Sveto pismo. Ko smo sredi mrzlice potovanja, je molitev ena prvih stvari, na katere pogosto pozabimo. Temu se bomo lažje izognili, če bomo vsak dan prebrali vsaj vrstico ali dve v Svetem pismu. Če nam potovanje omogoča veliko prostega časa, zakaj ga torej ne bi izkoristili za Božjo besedo?

In če smo se že vrnili domov, lahko poskrbimo za to, da resnično vsak dan vsaj nekaj trenutkov posvetimo prebiranju Svetega pisma.

Papež Benedikt XVI. nam zagotavlja, da nam bosta že dve minuti vsakdanjega druženja z evangelijem korenito spremenili življenje.

Kaj pa osvežitev naših odnosov z bližnjimi?

To je lahko bolj zahtevno, če se prepiramo o tem, kdaj in kako pripraviti prtljago in o drugih podobnih stresnih temah. Večino časa pa nam dopust nudi več priložnosti za preživljanje kakovostnih trenutkov z družino, saj imamo na urniku običajno manj obveznosti. Če želimo resnično osvežiti medsebojne odnose, naredimo prvi korak in za nekaj dni odložimo svoj telefon. Poglobimo se v pogovore z osebami, ki so nam blizu in jih imamo radi.

2Poiščite Boga v lepoti

Benedikt XVI. nas vabi tudi k premišljevanju o veličastju stvarstva okoli nas, k občudovanju njegove lepote, saj v njem lahko vedno zaznamo čudovito navzočnost Stvarnika.

Upokojeni papež prav posebej priporoča, kako lepoto narave čim bolje izkoristiti: “Tako da ta veličastni dar opazujemo z enako pozornostjo kakor Jezus.”

Če v zvezi s tem potrebujemo kakršenkoli navdih, se lahko učimo od številnih svetnikov.

3Vrnite se h koreninam

“Nazadnje papež Benedikt predlaga, naj romarji in popotniki z razumom in radovednostjoodkrivajo spomenike iz preteklosti – priče kulture in vere, kot jih imenuje, zglede naših duhovnih korenin in dediščine.”

Poskrbite, da boste našli čas za premišljevanje o preteklih rodovih, in ne pozabite, da je vaše življenje preprosto romanje proti našemu skupnemu domu v nebesih.

“Predvsem stolnice in opatije so kraji, kjer nam lepota pomaga začutiti Božjo navzočnost in nas navdihuje, da molimo za vse človeštvo, ko roma skozi tretje tisočletje.”

“Uživanje prijateljstva, branja, narave in kulture nam pomaga nahraniti in obnoviti duha. Znova nam da moč, da svoje popotovanje nadaljujemo osveženi in prerojeni.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.