Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Vera je spodbudila osemletnega dečka, da je kot najmlajši plezalec osvojil vrh El Capitana

dad, son, mountain, climbing

Courtesy of Joe Baker

Theresa Civantos Barber - objavljeno 03/12/22

Svet je navdušen nad doslej najmlajšim plezalcem, ki se je povzpel na razvpiti vrh El Capitan, vendar ljudje večinoma ne vedo, kako sta ga pri tem spodbujali vera in družina

Svet je osupel nad dosežkom osemletnega dečka Sama Bakerja, doslej najmlajšo osebo, ki se je kdajkoli povzpela na razvpiti vrh El Capitan v Narodnem parku Yosemite v ameriški zvezni državi Kalifornija. Večina ljudi pa ne ve, kako je Sama in njegovega očeta Joeja Bakerja na njunem izjemnem potovanju spodbujala vera.

Imela sem priložnost, da sem z Joejem Bakerjem spregovorila o njegovem vzponu na El Capitan z malim Samom, nekaj besed pa sva izmenjala tudi o njuni krščanski veri, ki očeta in sina nenehno navdihuje pri skupnih podvigih.

0FDED314-A86F-478A-B15B-ECB53ABF66F8.jpg

Joeja Bakerja je k njuni pustolovščini najprej navdihnil zapis o 10-letni deklici, ki je vzpon opravila s svojim očetom.

“Ponoči nisem mogel spati ob misli na vse to druženje in vznemirljiva doživetja, ki sta jih gotovo delila,” je dejal Joe.

In tako je vzpon na El Capitan postal cilj navdušenega očeta in njegovega osemletnega sina. Na poti ju je ves čas spodbujala in navdihovala njuna trdna krščanska vera.

9836DCED-9171-4FED-886A-5488C9CCA4AB.jpg

“Na steni sva večkrat molila,” je pojasnil Baker. “Kot družina radi skupaj častimo Boga in pogosto molimo.”

Plezanje v gorah družini pomaga, da se še bolj približa Bogu, je prepričan Joe. Navdihujejo jih svetopisemske osebe, ki so plezale na gore, pa neskončna čudesa in veličastje Božjega stvarstva.

“Sveto pismo je v resnici polno alpinistov,” je dejal Baker. “Pomislite na vse tiste ljudi, ki so se povzpeli na goro, da bi poiskali Gospoda.”

DSC00299.jpg

Vzpon na vrh gore v človeku vzbudi občutek čudenja nad Božjim stvarstvom in ponižnosti v luči naše majhnosti v njem. “Nenehno govorimo o razumevanju majhnosti lastne veličine,” je še pojasnil Baker. “Ponižnost pomeni, da stojiš na najvišji višini, ki jo zmoreš, in se obenem zavedaš, kako majhen si, ko s pogledom zaobjameš celotno pokrajino in doumeš, kako velik je Bog.”

Vzpon je bil tudi odlična priložnost za rast v kreposti poguma. “Veliko govorimo o tem, kako nam Bog daje moč in pogum,” je dejal. “Pogum je bila tema tega potovanja za Sama. Sveto pismo nam tolikokrat sporoča, naj se ne bojimo.”

Posebnost zgodbe Bakerjevih je tudi ta, da je rekordni vzpon le eden od ciljev malega Sama.

Baker in njegova žena Ann si vsako leto za vsakega od svojih treh sinov zastavita en “velikanski cilj”. “Te cilje si zastavljamo res načrtno, pri tem pa kot družina navijamo drug za drugega in si skupaj prizadevamo, da bi zastavljene cilje dosegli,” je dejal.

Njun drugi sin, petletni Sylvan, se je povzpel na granitni vrh Pingora v ameriški zvezni državi Wyoming. “Vsi so govorili, da je ta vzpon nemogoč,” je dejal Baker.

image2.jpeg

Sam si je zdaj, ko je osvojil vrh El Capitana, zadal cilj, da bo naslednje leto pripravil “TED-govor” o svoji izkušnji. Njegovi starši mu pomagajo, kot najbolje znajo: med drugim so mu najeli govornega pomočnika.

Veselimo se ogleda Samovega “TED-govora” in naslednjih podvigov, ki jih pripravlja ta navdihujoči deček s svojo izjemno družino.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.