Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

12 misli velikih svetnikov za moč in pogum

shutterstock_1433992112.jpg

kasakphoto | Shutterstock

Marzena Devoud - objavljeno 19/01/22

Kako biti močni in pogumni, ko nas preplavi strah? Kako najti moč, da se upremo skušnjavam, premagamo ovire in gremo naprej

Med konklavom 26. avgusta 1978, ko je že vse kazalo, da bo mons. Albino Luciani postal naslednji papež, so mu kardinali, ki so stali poleg njega, na uho šepnili: “Pogum!” Očitno ga je takrat potreboval, saj ga je že prihodnji dan omenil v svojem nagovoru.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

O tem je pričeval njegov naslednik Janez Pavel II. med splošno avdienco 8. novembra 1978. Izvoljen je bil 16. oktobra 1978, le nekaj tednov po nenadni smrti Janeza Pavla I., in je na eni svojih prvih avdienc želel spregovoriti prav o kreposti srčnosti …

O čem sploh govorimo, ko rečemo močan ali pogumen človek? Je to tisti, ki tvega svoje življenje v času vojne? Ki rešuje žrtve naravnih nesreč? Morda tudi tisti, ki se povzpne na vrh Mount Everesta?

“Krepost srčnosti se izraža na mnogo načinov. Nekateri so znani in uživajo določen ugled. Drugi so manj znani, čeprav pogosto zahtevajo več poguma in celo junaštvo,” je pojasnil poljski papež, s čimer je nedvomno imel v mislih pogumna dejanja, “o katerih nikdar ne beremo v časopisih in o katerih zelo malo vemo; pozna jih zgolj človeška zavest … in vidi jih Bog”.

K temu je dodal svoje znamenite besede, ki še danes odmevajo: “Ne bojte se! Odprite, na široko odprite vrata Kristusu!” Kako torej premagati strah, preseči svoje meje, se podati v neznano situacijo in tvegati neprijetne posledice, morda celo preganjanje? Veliki svetniki vam nudijo jasne in svetle odgovore:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.