Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znani igralec, ki slovi po svoji prijaznosti in velikodušnosti

shutterstock_1410988235.jpg

DFree | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 16/11/22

Tudi v Holywoodu se najdeta preprostost in dobrota, kar dokazuje igralec Keanu Reeves

Morda razmišljamo, da so hollywoodski igralci prevzetni in da jim je mar samo za denar, a obstaja kar nekaj takih, ki dokazujejo ravno nasprotno. Eden takih je igralec Keanu Reeves, za katerega pravijo, da je “eden izmed najbolj prijaznih in velikodušnih ljudi na svetu”.

Kanadskega igralca se zagotovo spomnite iz filmov Hitrost, Hudičev advokat, Sprehod v oblakih ali iz sag Matrica in John Wick. Čeprav je izjemno priznan, pa je kot osebnost preprost, pošten, ponižen in velikodušen, blizu navadnim smrtnikom, bi lahko rekli. Tudi v umetnosti (v njegovem primeru filmski) išče nekaj več, saj je nekoč izjavil: “Smisel umetnosti je v tem, da išče dobro v ljudeh ter dela svet bolj sočuten.”

Oblikovale so ga težke preizkušnje

Keanu ni imel lahkega otroštva. Njegov oče ga je zapustil, ko je bil Keanu star tri leta, nato pa je imel kar tri različne očime. Ima disleksijo, zaradi česar je imel v šoli učne težave. Tudi pozneje življenje Keanuju ni prizanašalo. Leta 1999 se je njemu in partnerki Jennifer Syme rodila mrtva deklica, kar ju je izjemno prizadelo. Dve leti pozneje je v avtomobilski nesreči umrla tudi Jennifer.

Keanujeva sestra Kim se je kar deset let borila z levkemijo. V času najhujšega boja z zahrbtno boleznijo je Keanu odpovedal vsa snemanja ter prevzel vlogo njenega negovalca. Preselil se je blizu njenega doma ter vsak dan hodil k njej, da ji je pomagal pripravljati zdravila, ji kuhal obroke in čistil hišo. V tistem času je doniral ogromen delež svojega zaslužka od filma Matrica bolnišnicam, ki zdravijo levkemijo.

Ogromno denarja razda v dobrodelne namene

Tudi sicer je Keanu izredno velikodušen in ogromno denarja razda v dobrodelne namene, še posebej bolnišnicam in zdravstvenim ustanovam. Pri tem pa se drži reka “naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica”, saj namenoma nobena izmed dobrodelnih organizacij v njegovi lasti ni na noben način povezana z njegovim imenom, saj ne želi za svoje donacije prejeti nobenih zaslug.

V vsakodnevnem življenju je Keanu poln majhnih dobrih del in uslug, s katerimi razveseli naključne ljudi. Nekoč je na snemanju filma slišal pogovor dveh uslužbenk, kjer se je ena razjokala, da ji bodo vzeli hišo, ker nima denarja, da bi plačala polog; še isti dan ji je na bančni račun nakazal točno vsoto, da je lahko obdržala svoj dom.

Ko je za film Matrica prejel ogromen honorar, je znatno vsoto podaril statistom in mojstrom posebnih efektov, “ki so bili v resnici zaslužni za uspeh filma”, kot se je izrazil sam. Poleg tega je vsem svojim dvojnikom, ki so odigrali najbolj nevarne prizore, kupil motor Harley Davidson.

O denarju namreč pravi: “Denar mi ne pomeni veliko. V življenju sem veliko zaslužil, a nočem zapraviti svojega življenja za to, da bi si gradil ogromen bančni račun. V življenju se želim imeti lepo, zdravje pa je zame neskončno pomembnejše od denarja.”

Vedno pozoren do vsakega, tako do neznancev kot oboževalcev

Od tega, da se vedno ustavi in da avtogram svojim oboževalcem, do tega, da na javnem prevozu vstane, da lahko odstopi sedež starejšim, ženskam, nosečnicam in tako dalje. Pred kratkim je s svojo partnerko po dolgi poti prispel v angleški hotel, kjer se je ravno poročil neki par. Ko sta ga zagledala, sta bila navdušena in Keanu jima je izpolnil željo ter se fotografiral z njima.

Keanu Reeves dokazuje, da so v življenju bolj kot besede pomembna dejanja. Nekoč je za nek intervju povedal: “Nočem biti del takega sveta, v katerem se prijaznost šteje kot slabost. Vsi se moramo potruditi in spoštovati druge.”

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.