Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kako je invalidna deklica po posredovanju svete Pavle ozdravela

santa-Paola-di-San-Giuseppe-Calasanzio-sedia-a-rotelle-bambina

Maria Sbytova | Shutterstock - Public Domain

Silvia Lucchetti - objavljeno 04/11/22

Kolumbija leta 1993: deklica Natalia je po strelu v hrbet postala paraplegik. Redovnice v njeni šoli so molile zanjo in prosile, da bi ozdravela po posredovanju blažene Pavle od svetega Jožefa Calasanza. Natalia je popolnoma ozdravela in znova začela hoditi

V reviji Miracoli (op. naslov revije pomeni Čudeži; izdaja oktober/november 2022) je objavljen članek o čudežu, ki se je zgodil po posredovanju svete Pavle od svetega Jožefa Calasanza v korist osemletne deklice Natalie Andree García Mora.

Življenje svete Pavle od svetega Jožefa Calasanza

Španska svetnica sveta Pavla od svetega Jožefa Calasanza, rojena kot Paola Montal Fornés, se je rodila 11. oktobra 1799 v kraju Arenys de Mar (v bližini Barcelone) v krščanski družini. Od desetega leta starosti je začela vezti in tako pomagala materi, vdovi s petimi otroki, med katerimi je bila Pavla najstarejša.

Prek te izkušnje je spoznala, kako malo možnosti za dostop do izobrazbe imajo deklice. V svojem srcu je čutila, da jo Bog kliče k izpolnitvi posebne naloge: poskrbeti za deklice, ki nimajo možnosti za izobraževanje.  

Tako je ustanovila številne šole, ki so bile usmerjene v celostno humanistično in krščansko vzgojo žensk. Od leta 1837 se je pridružila karizmi reda piaristov ter leta 1847 dala zaobljube in ustanovila red pobožnih šolskih sester in še naprej ustanavljala številne šole. Umrla je leta 1889, leta 1993 jo je papež Janez Pavel II. razglasil za blaženo, leta 2001 pa za svetnico po čudežnem ozdravljenju kolumbijske deklice.  

Čudež, po katerem je Pavla od svetega Jožefa Calasanza postala svetnica

V Kolumbiji, v četrti Blanquizal di Medellin je 1. septembra 1993 Natalio med igro s prijateljicami zadel strel. To je bil čas, ko so potekali boji med policijo in preprodajalci droge pod okriljem mafijskega šefa Pabla Escobarja. Natalia je bila sedma od osmih otrok, sirota po očetu, prihajala je iz zelo revne družine.

Strel je Natalio zadel v hrbet

Utrpela je rano, ki je potekala skozi njeno ramo vse do prsnega koša. Bila je pri zavesti in trpela neznosne bolečine. Nesli so jo na rokah, ker ni mogla premikati nog, težko je dihala, iz ust ji je tekla kri.

Nepopravljive poškodbe vretenc in hrbtenjače

Ko je bila sprejeta v bolnišnico, je bilo njeno stanje kritično. Preiskave so pokazale, da se je njeno desno pljučno krilo sesedlo in da ima nepopravljive poškodbe vretenc in hrbtenjače. To je pomenilo, da Natalia ne bo več mogla hoditi. Zdravniki so obvestili njeno mater:

“Ničesar ne moremo storiti, ker je bila poleg pljuč in hrbtenice poškodovana tudi hrbtenjača. Vaša hči ne bo več hodila, ostala bo invalidka.”

Natalia ne bo več mogla hoditi

Natalia je prestala več operacij, ki so potrdile, da je 10 odstotkov njene hrbtenjače trajno poškodovane.

Šolo, ki jo je obiskovala Natalia, so vodile pobožne šolske sestre, ki jih je ustanovila  blažena Pavla od svetega Jožefa Calasanza. Učiteljice so bile obveščene o tragediji, ki se je zgodila Natalii. Dan preden je bila Natalia odpuščena iz bolnišnice, je njena mama sestre prosila za denarno pomoč za nakup invalidskega vozička.

Čudež popolnega ozdravljenja po posredovanju svete Pavle od svetega Jožefa Calasanza

“(…) ravno se je igrala s prijateljicami. Globoko sem bila presenečena, ko sem videla, da normalno hodi, še dan prej pa se ni mogla premikati. (…) Nobene rehabilitacije ni potrebovala: vrnila se je v šolo in nadaljevala povsem normalno življenje.”

Osuplost in hvaležnost njene mame

Ko se je njena mama vrnila domov, ni mogla verjeti svojim očem:

“(…) Ko sem jo videla, da stoji na lastnih nogah, sem jo vprašala, kako je lahko vstala. Odgovorila mi je, da se je usedla na rob ležalnika in ugotovila, da lahko vstane.” Zdravniški konzilij, ki je zadolžen za preiskave Kongregacije za zadeve svetnikov, je po obsežnih preiskavah potrdil popolno in hitro ozdravitev, ki je znanstveno niso mogli pojasniti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.