Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nauki svetih Ludvika in Zelije Martin o vzgoji otrok

PRZYTULANIE

4 PM production | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 30/10/20

Ta dva izjemna starša sta nam lahko v navdih pri vzgoji naših otrok

Starši pogosto iščemo nasvete glede vzgoje otrok pri drugih ljudeh. Pri družinskih članih, zdravnikih, strokovnjakih za starševstvo in neskončni množici knjig, forumov in blogov se lahko marsičesa naučimo. Po zanesljiv nasvet glede vzgoje pa se lahko obrnemo še nekam – k svetnikom.

V začetku oktobra v Cerkvi praznujemo god svete Terezije iz Lisieuxa. Čeprav si je s svojimi odločitvami sama začrtala potek svojega življenja, pa je tudi vzgoja njenih staršev, Zelije in Ludvika, precej pripomogla k temu, da je postala to, kar je. Niso vzgojili samo Terezije, ampak še osem drugih otrok, od katerih jih je pet preživelo – in vse hčere so postale redovnice.


ŚWIĘCI LUDWIK I ZELIA MARTIN

Preberite še:
Ljubezen na prvi pogled: kako sta se zaljubila sveta Ludvik in Zelija Martin

Resda sta Ludvik in Zelija živela pred stotimi leti, a se od njiju lahko marsičesa naučimo tudi sodobni starši.

Cenite drobne stvari

Terezija, poznana tudi kot “Mala cvetka”, je bila vedno hvaležna za drobne stvari v življenju. Spodbujajte svoje otroke, naj v življenju cenijo male stvari – pa naj bo to pikapolonica, ki leze po njihovi roki, sprehod po parku, sveže obrano jabolko ali pa prijaznost soseda. Spomnite svoje otroke, da so vse to Božji darovi, za katere moramo ljubeče skrbeti.

Negujte odnos s sorojenci

Terezija je bila najmlajša izmed devetih otrok. Prvi štirje otroci so umrli, preostalih pet hčera pa je odšlo v samostan. Sestre so si bile zelo blizu, kot kažejo pisma med Zelijo in njenimi dragimi. Ko jim je umrla mama (Terezija je bila stara le štiri leta), so prav sestre nadomestile njeno mamo.

Če imate več otrok, jim pomagajte in jih spodbujajte, da se bodo s sorojenci lepo razumeli. Tako bodo močno povezani še dolgo potem, ko vas že ne bo več.


LOVE

Preberite še:
Zakaj je pomembna ljubezen med sorojenci?

Za naklonjenost je vedno prostor

Družina Martin je bila ljubeča družina. Ludvik je svojim dekletom dal ljubkovalna imena –  Terezija je bila zares njegova “petite reine”, mala kraljična. Čeprav Terezija v svojem ranem otroštvu zaradi bolezni ni živela s svojo družino – živela je pri dojilji –, pa so jo sprejeli z veliko naklonjenostjo, ko se je pri petnajstih mesecih vrnila domov. Naj vas ne bo strah izkazovati ljubezen svojim otrokom. Pomagajte jim razumeti, da ta ljubezen izvira iz Boga samega. Otrok potrebuje ljubezen, da se lahko čuti varen in sprejet.

Bodite zgled

Zakonca Martin sta se v svojem življenju spopadla z mnogimi razočaranji, a nista nikoli obupala. Zelija je želela oditi v samostan, a jo je priorica prepričala, da za to ni primerna. Kljub razočaranju je vse svoje moči usmerila v izdelovanje čudovitih čipk in pri dvaindvajsetih letih odprla svojo trgovino. Ludvik je želel postati avguštinski menih, a ga zaradi neznanja latinščine niso sprejeli. Izučil se je za urarja in odprl svojo delavnico. Pokažite svojim otrokom, da je treba življenjska razočaranja premagovati ter dopustiti, da nas Bog vodi po drugi poti.


LEONIE MARTIN

Preberite še:
Črna ovca v družini svetnice: 7 zgledov, kako obogatiti svoje slabosti

web-st-zelie-martin-terese-public-domain.jpg

Vedno jih vzgajajte v veri

Zakonca Martin sta svojim otrokom dala življenje, kjer je bil v središču Bog. Ludviku so že zelo zgodaj umrli žena zaradi raka in štirje otroci, a je preostale otroke vseeno vzgajal v zaupanju v nebeškega Očeta. Tik preden je Terezija vstopila v samostan, je Ludvik z njo in njeno sestro Celino odšel na romanje v Rim. Bodoča karmeličanka je tako lahko cenila Cerkev v vsej njeni veličini, videla pa je tudi nekatere njene napake. Prav v Rimu je Terezija pripomnila, da je potrebno za duhovnike moliti, zato je zanje začela moliti in se žrtvovati. Morda vam ne uspe iti na romanje v Rim, je pa tudi drugod dovolj Božjih poti, ki lahko vašim otrokom pomagajo pri spoznavanju vere.

Bodite velikodušni

Zakonca Martin sta z drugimi rada delila svoje duhovno znanje, želela pa sta to tudi živeti. V dobrodelno delo sta vključila tudi svoje otroke – tako so razumeli, da je potrebno poskrbeti tudi za tiste, ki niso tako srečni. Čeprav morda nimate časa, da bi postali prostovoljec, pa lahko v svojem vsakdanjem življenju naredite veliko dejanj ljubezni – in to je odličen zgled za vaše otroke.


DONATION

Preberite še:
Koliko dajati za dobrodelne namene? “Da malo zaboli”

Pokažite vero

Zakonca Martin nista imela le izjemne vere v Boga, ampak sta verjela tudi v svoje otroke. Terezija je bila precej trmasta deklica, ki je že od malega vedela, kaj hoče. Čeprav so ji karmeličanke odločno povedale, da ne more vstopiti k njim, se je zaradi očetove predanosti lahko že pri petnajstih letih pridružila redovni skupnosti. Ludvik, ki je razumel želje svoje hčere, je verjel, da je sposobna takšnega izjemnega koraka v tako mladih letih. Poskušajte razumeti svoje otroke in njihove želje ter jim pomagajte pri doseganju njihovih ciljev.

Bodite potrpežljivi

Težko si zamislimo, da bi tako pomembna svetnica imela napake že kot otrok, a Terezija sama priznava, da z njo v otroštvu ni bilo prav lahko. Ker je bila zelo čustvena, je le stežka nadzorovala svoje čustvovanje. Precej let je potrebovala, da se je naučila samoobvladovanja. Navkljub težavam pa so jo starši potrpežljivo spremljali. Če torej ne veste, kaj bi, če imate otroke, ki so še posebej občutljivi, čemerni ali teatralični, vedite, da ste v dobri družbi.

Če bi radi izvedeli še več o Terezijinih starših in o nenavadnih poročnih običajih, kliknite na spodnjo fotogalerijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.




Preberite še:
“Z Ellino smrtjo je izginilo upanje, prišla je samo neverjetna bolečina”


HOUSE BUILDING

Preberite še:
Kaj lahko storimo, da ob gradnji hiše ne bomo podirali zakonskega odnosa?


CARLO ACUTIS

Preberite še:
Česa se je Carlo Acutis naučil od svoje varuške?

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.