Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ko boste obiskali grobove svojih najbližjih, ne pozabite na to pomembno dejanje

pokopalisce cementery

Tatjana Splichal | Družina

Magnificat - objavljeno 30/10/22

Kako blagosloviti nagrobni kamen ob obisku pokopališča

V novembru obiskujemo grobove, in to ne le na prvi dan, gotovo pa pogosteje v prvih osmih dneh, ko Cerkev vsak dan naklanja za obisk pokopališča popolni odpustek.

Vabimo vas torej, da med obiskom pokopališča na kakšen miren dan posebej blagoslovite tudi nagrobni kamen. S seboj prinesete v steklenički nekaj blagoslovljene vode, tudi kakšna svečka bo prišla prav. To prižgete še pred obredom.

Potek obreda

■ V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

■ Amen.

Voditelj:

■ Kamen je verjetno najstarejši nosilec spomina, ker to, kar je na njem zapisano ali vanj vklesano, zdrži več rodov. In med prvimi zapisi, ki so jih ljudje delali, je bila ravno oznaka, kdo je kje pokopan; tako so se lahko zbirali na grobovih in se spominjali svojih pokojnih prednikov; ko pa je bilo ljudem razodeto, da s smrtjo ni vsega konec, je to postal tudi prostor molitve za srečno večnost rajnih.

Tako smo tudi mi danes pri tem kamnu, ki nam govori, da so tukaj pokopani … (preberemo imena s spomenika in dodamo, v kakšni sorodstveni vezi smo z njimi). Bogu smo hvaležni za leta njihovega življenja, ki so tu napisana, in molimo zanje, da jim tako izrazimo svojo ljubezen in jim pomagamo pri očiščevanju, če ga potrebujejo, preden lahko vstopijo v nebeško slavo.

Danes bomo blagoslovili kamen, ki nas spominja nanje, da bo lahko še mnogim drugim pomagal k spominjanju in jih spodbujal k molitvi, nekoč nekje tudi za nas. Najprej pa prisluhnimo Božji besedi.

Berilo

Berilo iz Prve Mojzesove knjige (1 Mz 35,16-20)

Rahela je imela pri porodu težave. Ko je ležala v porodnih bolečinah, ji je rekla babica: “Nikar se ne boj, saj imaš tudi zdaj sina!” Ko je njena duša že odhajala, kajti umirala je, ga je imenovala Ben Oní. Njegov oče pa mu je dal ime Benjamin. Rahela je umrla in pokopali so jo ob poti v Efráto, to je v Betlehem. Jakob je postavil spomenik na njenem grobu; to je Rahelin nagrobnik do današnjega dne.

Spev z odpevom (Ps 27,1.4.13-14)

Odpev: Gospod je moja luč in moja rešitev.

Gospod je moja luč in moja rešitev,
koga bi se moral bati?
Gospod je varuh mojega življenja,
pred kom bi moral trepetati?

Gospod je moja luč in moja rešitev.

Le eno prosim Gospoda; to bi rad dosegel,
da bi prebival v Gospodovi hiši vse dni svojega življenja,
da bi gledal Gospodovo milino
in občudoval njegovo svetišče.

Gospod je moja luč in moja rešitev.

Verujem, da bom videl dobroto Gospodovo,
da jo bom užival v deželi živih.
Upaj v Gospoda, bodi pogumen,
tvoje srce naj se okrepí, upaj v Gospoda.

Gospod je moja luč in moja rešitev.

AFTERLIFE
Preberite še:Kam pa po smrti?

Prošnje

■ Dragi domači! Prosimo Gospoda za blagoslov tega nagrobnika, pa tudi za Cerkev, svet in našo družino.

■ Dobri Bog, prosimo te za trpečo Cerkev, za vse tiste, ki se s trpljenjem v vicah še očiščujejo in pripravljajo na nebeško slavo; izkaži jim svojo ljubezen in usmiljenje ter jim razodeni milino svojega obličja.

■ Oče vseh ljudi, ozri se tudi na vojskujočo se Cerkev, to je na nas, ki se borimo s skušnjavami in proti grehu, dajaj nam moči, da bomo premagovali vse, kar nas oddaljuje od tebe in od bratov in sester.

■ Večni vladar vesoljstva, ki si v vse ustvarjeno vtisnil svoje sledi, daj nam jih prepoznati, da te bomo vsi iskali že na zemlji in te v polnosti našli v večnosti.

■ Naš skrbni varuh in učitelj, prosimo te tudi, da blagosloviš ta pomnik, ki je pred nami; naj nas in vse, ki ga bodo še videli, spominja na minljivost zemeljskega življenja in vabi k upanju na nebeško večno srečo.

■ Vse to prosimo po Kristusu, našem Gospodu.

■ Amen.

Molimo. Bog, naš stvarnik, zahvaljujemo se ti za vse stvarstvo in vse ljudi. Posebej pa smo ti hvaležni za ta kamen, na katerega smo dali zapisati imena svojih prednikov. Spominja nas na njihovo vero, ki so jo prejeli od svojih očetov in mater in jo predali nam, svojim potomcem. Naj vabi k molitvi nas in še naše zanamce, da se bo tako gradilo občestvo svetih iz časa v večnost. Naj bo ta kamen sveto znamenje in klic k svetosti. Naj bo tudi znamenje odpuščanja morebitnih bolečin, ki so nam jih prizadeli naši predniki. Predvsem pa naj bo znak naše vere v večno življenje. Po Kristusu, našem Gospodu.

Kamen in grob pokropimo z blagoslovljeno vodo, potem pa zmolimo še Gospodovo molitev in se pokrižamo.

■ Oče naš, …

■ V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

■ Amen.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, november 2021.

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.