Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj 12-letno dekle en dan v tednu preživi na pokopališču

Cerith Gardiner - objavljeno 28/02/21

Avstralka Tj Kleeman se je bala smrti, a ta strah je premagala na svojevrsten način

Ko se je Tj Kleeman pred osmimi leti z družino preselila v hišo poleg pokopališča, je bila tedaj štiriletna deklica razumljivo malce prestrašena. Da bi hčerki pomagala premagati te strahove, jo je mama večkrat peljala na pokopališče, kjer sta spoznavali svoje nove, precej mirne sosede.

Ko se je Tj ob obiskih pokopališča začela sproščati, ji je mama predlagala, da bi bilo lepo, če bi malce uredili tamkajšnje grobove. Odtlej Tj pokopališče redno obiskuje z vedrom v roki in tam skrbi za “vrtove” svojih sosedov.

Skrbi za skupnost

Po osmih letih predane skrbi za grobove ljudi, ki ji ni nikoli poznala, je danes 12-letno dekle prejelo avstralsko nagrado, ki jo podeljujejo posameznikom z izrazitim čutom skrbi za skupnost. Tj je bila nad tem priznanjem malo presenečena. “Resno? Saj počnem le nekaj za ljudi, to počnem s srcem.”

Toda ko vidi materine solze sreče in občuti tolikšno zadovoljstvo ob pomoči drugim, se ji njeno početje zdi še toliko več vredno. Tj upa, da bo ta nagrada navdihnila tudi druge, ki bi prav tako lahko prispevali svojo pomoč širši skupnosti. Kot rada poudari, je še otrok, in vendar vidi zadovoljstvo v dejstvu, da najmanj eno uro na teden daruje za služenje drugim.

Dvanajstletnica se še vedno najmanj enkrat tedensko odpravi na pokopališče in tam ureja grobove, kar je zanjo trenutno precej zahtevna naloga, ker je nedavno preživela operacijo na roki. Kot pojasnjuje, potrebuje leto dni, da očisti vse grobove na pokopališču, zato se vsakokrat, ko zaključi čiščenje zadnjega, vrne na začetek, leto za letom.

Kar resnično ogreje srce, pa je podatek, da Tj namerava za grobove skrbeti tudi v prihodnosti. Pri tem jo spodbuja hvaležnost vseh, ki na pokopališču obiščejo pokojne sorodnike; neizmerno srečni so, da so njihovi grobovi urejeni in da nekdo zanje redno skrbi.

V spodnji fotogaleriji predstavljamo še nekaj mladih, ki so s svojimi dejanji, predanostjo in velikodušnostjo velik vir navdiha za vse nas:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.