Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

10 premišljevanj, s katerimi boste spremenili svojo predstavo o svetnikih

Pope-Francis-Audience-October-05-2022

Antoine Mekary | ALETEIA

Kathleen N. Hattrup - objavljeno 23/10/22

Če naj bi bili eden izmed njih, moramo natančno vedeti, kaj so

Papež Frančišek je na začetku letošnjega oktobra nagovoril udeležence simpozija z naslovom Svetost danes, ki ga je pripravil Dikasterij za zadeve svetnikov.

Sklicujoč se na svojo apostolsko spodbudo Gaudete et Exsultate (Veselite in radujte se) in dokument Drugega vatikanskega koncila Lumen gentium (Luč narodov) je znova poudaril, da je vsakdo poklican postati svetnik:

Vse vernike, ne glede na njihov položaj ali stan, Gospod kliče, vsakega na svoj način, k popolni svetosti, saj je popoln tudi Oče sam. Izbor desetih odlomkov iz papeževega nagovora bo morda pojasnil ali izboljšal vašo predstavo o svetosti. Priporočamo v branje!

1SVETOST JE POVSOD OKOLI VAS

Pomembno je, da odkrijemo svetost, ki je navzoča v svetem Božjem ljudstvu: v starših, ki z ljubeznijo vzgajajo svoje otroke, v možeh in ženah, ki predano opravljajo svoje vsakdanje delo, v osebah, ki potrpežljivo prenašajo bolezen in nemoč, in v ostarelih, ki se še naprej smejijo in delijo svojo modrost.

2PRVO IN NAJPOMEMBNEJŠE

Svetost v prvi vrsti ni stvar naporov in odrekanja, ni “duhovna telovadba”, temveč nekaj povsem drugega. Predvsem gre za spoznanje, da nas Bog ljubi, da svobodno sprejemamo njegovo ljubezen in usmiljenje.

Ta Božji dar nas navdaja s hvaležnostjo in nam omogoča, da izkušamo neizmerno veselje, ki ni minljivo čustvo ali zgolj človeški optimizem, temveč gotovost, da se lahko z milostjo in gotovostjo, ki prihajata od Boga, soočimo z vsakim izzivom.

3Veselje

Brez tega veselja vera postane neznosna in utesnjujoča vadba.

4Več veselja!

Svetniki niso “kislice”, temveč možje in žene z veselim srcem, ki je odprto za upanje.

COUPLE
Preberite še:Treba se je veseliti

5Primeri radosti

Janez Pavel I., ki je bil nedavno razglašen za blaženega, je primer svetosti, ki prekipeva od dobre volje. Blaženi Carlo Acutis je prav tako zgled krščanskega veselja za najstnike in mladostnike. In še naprej nas navdušuje evangeljsko in malce protislovno “popolno veselje” svetega Frančiška Asiškega.

6Običajni ljudje

Svetost klije v konkretnem življenju krščanskih občestev. Svetniki ne prihajajo iz “vzporednega vesolja”, temveč so verniki, ki pripadajo zvestemu Božjemu ljudstvu in so trdno zasidrani v vsakdanjem življenju, ki ga sestavljajo družinske vezi, študij in delo, družbeno, gospodarsko in politično življenje.

7Vedno živi, vedno času primerni

Svetniki so dragoceni biseri; vedno so živi in vedno času primerni. Nikoli ne izgubijo vrednosti, saj predstavljajo zanimiv komentar evangelija.

8Katekizem v podobah

Življenje svetnikov je kot katekizem v podobah, ilustracija veselega oznanila, ki ga je Jezus prinesel človeštvu: oznanila, da je Bog naš Oče, ki vsakogar ljubi z neizmerno ljubeznijo in neskončno nežnostjo.

9Smisel za humor

Pravijo, da je žalosten svetnik precej žalosten izgovor za svetnika. K življenju pristopajte s smislom za humor, saj uživanje v stvareh, ki nas nasmejijo, koristi naši duši.

10P. S. Izgovarjajte to molitev

Obstaja molitev, h kateri vas spodbujam – sam jo molim vsak dan že več kot 40 let. To je molitev sv. Tomaža Mora. Zanimivo je, da molitev za svetost začne z besedami: “Gospod, daj mi dobro prebavo in tudi nekaj, kar bom lahko prebavil.” Naravnost k bistvu gre, vendar na humoren način. Priporočam vam, da spodnjo molitev pogosto izgovarjate tudi sami:

“Daj mi, Gospod, dobro prebavo, pa tudi nekaj, kar bom lahko prebavil. Daj mi zdravo telo in dovolj dobre volje, da ga bom lahko vzdrževal. Daj mi preprosto dušo, ki zna ceniti vse, kar je dobrega, in ki se ne ustraši zlahka ob pogledu na zlo, temveč najde sredstva, da stvari postavi na svoje mesto.

Daj mi dušo, ki ne pozna dolgočasja, pritoževanja, vzdihovanja in žalovanja, niti pretiranega stresa zaradi tiste ovire, ki se imenuje ‘jaz’. Daj mi, Gospod, dober smisel za humor. Nakloni mi milost, da bom znal sprejeti šalo, da bom v življenju odkril kanček veselja in ga znal deliti z drugimi.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
papež Frančišeksvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.