Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je koristno otroke seznanjati s svetniki

MADRE, FIGLIO, ROSARIO

Philippe Lissac | Godong

Cerith Gardiner - objavljeno 31/07/22

Oprite se na enega največjih darov Cerkve in pomagajte svojim otrokom, da bodo sprejeli vero za vse življenje

Katoliška cerkev sicer pozna številne načine, kako nas poučiti o veri, kljub temu pa je včasih za otroke še vedno lahko izziv, da resnično razumejo, o čem govorijo evangeliji, četudi redno obiskujejo verouk.

Ker pa se otroci pogosto najbolje učijo s posnemanjem, ima Cerkev pri tem še eno močno orodje: svoje občestvo svetnikov. Naj vam predstavim nekaj razlogov, zakaj so ti bratje in sestre v veri, ki so si pred nami utirali pot, tako ključnega pomena pri oblikovanju vere naših otrok.

S svetniki se lahko primerjamo

Učenje molitev in evangeljskih zgodb je seveda zelo pomembno. Podobno so prilike odličen način za utrjevanje evangeljskega sporočila. Toda če pogledamo življenja današnjih otrok, so daleč stran od časov, ko so bila ta starodavna besedila napisana. Sodobni svetniki pa otrokom lahko ponudijo nekaj, s čimer se bodo primerjali.

Za primer vzemimo enega najnovejših (skoraj) svetnikov, blaženega Carla Acutisa, 15-letnega fanta, ki je nosil športne copate Nike in zbiral Pokemone, obenem pa je bil predan Bogu in evharistiji. Ni umrl grozljive mučeniške smrti, temveč zaradi bolezni, ki ji je bilo morda v svojih družinah priča veliko današnjih mladostnikov. Carlo je oseba, s katero se mladi lahko povežejo.

Seveda pa ni nujno, da gre za najsodobnejšega svetnika. Lahko gre tudi za svetnika, ki so ga zanimale enake stvari kot vašega otroka, ali pa za svetnika iz iste države. Lahko izberete celo svetnika z istim imenom. Otroku preprosto pomagajte, da odkrije svetnika ali dva, s katerima se bo počutil povezanega.

Svetniki nam zagotavljajo prijatelja v veri za vse življenje

Čeprav obstaja nešteto svetnikov, o katerih se lahko marsičesa naučimo, včasih potrebujemo le enega posebnega svetnika, ki nam je blizu in na katerega se lahko obrnemo v trenutkih negotovosti in veselja.

Za otroka je čudovito, če najde svetnika, ki ga prav posebej privlači. Otroke lahko spodbudite, da o tej osebi izvejo čim več: kaj je počela v svojem življenju in zakaj jim bo vedno stala ob strani.

Zanimivo je, da bo vaš otrok z odraščanjem verjetno vedno bolje razumel in cenil svojega svetnika. Njun odnos se lahko s časom resnično razcveti, prav tako pa tudi vera vašega otroka.

Svetniki so odličen zgled

Ena od najboljših stvari pri velikem številu svetnikov, ki jih poznamo, je ta, da so bila njihova življenja resnično zanimiva. Nekateri so se že rodili predani Bogu. Drugi so svojo vero našli pozneje v življenju, in ko so jo našli, so živeli zgledno življenje.

Ne glede na to, katere svetnike bodo vaši otroci spoznavali, bodo zagotovo imeli nekaj odličnih vzornikov, ki si jih bodo lahko vzeli za zgled.

POPE CANONISATION
Preberite še:Kdo so novi svetniki?

Svetniki nas opominjajo, naj vedno živimo v upanju

S spoznavanjem različnih svetnikov se otroci sprehodijo skozi zgodovino in različne krivice, ki so nekdaj obstajale. Cenili bodo tudi dejstvo, da se nobeden od teh svetnikov ni odvrnil od Boga kljub težavam, s katerimi so se mnogi soočali.

In to je čudovito sporočilo, ki ga moramo nenehno utrjevati. Ko smo v življenju soočeni s strahom in dvomi, nam vedno ostane upanje, če bomo stopali po poti teh svetnikov in svetnic.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tina-rd-39.jpg
Preberite še:Blagoslovi poletja

Tags:
družinaotrocisvetnikivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.