Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Slovenski kraji, poimenovani po najbolj češčenem nadangelu

Smihel-pri-Zuzemberku-zupnijska-cerkev-sv.-Mihaela-Andrej-Praznik.jpg

Andrej Praznik | Družina

Valerija Trček - objavljeno 29/09/22

Sv. Mihael velja za mogočnega zaveznika v boju proti silam zla

Danes godujejo nadangeli, med njimi tudi sv. Mihael. Mihael je že od nekdaj najbolj češčen nadangel, saj ga Cerkev sprejema kot mogočnega zaveznika v večni borbi proti silam zla.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.

Anka-Klemencic_cerkev-sv.-Mihaela.jpg
Glavni oltar cerkve sv. Mihaela v Šmihelu pri Novem mestu.

Navadno je predstavljen kot poglavar Božje vojske, vojskovodja nebesnih čet. Njegovo ime pomeni Kdo kakor Bog, v umetniških upodobitvah pa je prikazan kot vojščak v oklepu, ki drži v roki meč, uperjen zoper Luciferja.

V Stari zavezi je imel vlogo varuha izvoljenega ljudstva, z Novo zavezo pa je postal varuh Cerkve. Prav tako je zavetnik umirajočih, ki ob smrti “tehta duše”.

Za zaščitnika ga imajo mnogi redovi, posvečenih mu je veliko cerkva, prav tako pa po njem nosi ime tudi veliko krajev. Za vas smo v galeriji zbrali fotografije nekaterih slovenskih Šmihelov.

Tags:
izlet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.