Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Italijanska gora, na kateri se je štirikrat prikazal sveti nadangel Mihael

SANTANGELO

María Paola Daud-ALETEIA

Maria Paola Daud - objavljeno 15/01/20

Sveta jama ni bila posvečena s človeškimi rokami in je zaradi tega dobila ime Nebeška bazilika

Na neki gori v italijanski provinci Foggia se je nadangel Mihael med letoma 490 in 1656 prikazal kar štirikrat. Ta gora zdaj nosi njegovo ime.

Prvo prikazanje

Njegovo prvo prikazanje je videl bogati gospod z imenom Elvio Emanuele, ki je živel na polotoku Gargano. Mož, ki je iskal svojega najlepšega bika, ga je našel v nedostopni jami. Ko je videl, da ga je nemogoče spraviti iz jame, je izvlekel lok in puščice, da bi ga ubil. Ko je izstrelil puščico, pa je ta nerazložljivo obrnila smer in ga poškodovala.


Church of Saint Francis

Preberite še:
Portugalska cerkev, ki ima v svoji notranjosti skoraj 300 kilogramov zlata

Začuden ob nerazložljivemu pojavu je stekel, da bi o tem čim prej povedal škofu Lorenzu Maioraniju v Sipontu. Potem ko ga je škof zaslišal, je velel sklicati tri dni molitve in pokore. Nazadnje se mu je v sanjah prikazal sveti nadangel Mihael, ki je dejal:

“Jaz sem nadangel Mihael in vedno sem v Božji navzočnosti. Jama je zame sveta, jaz sem jo izbral, jaz sam sem njen angel varuh. Kjer se odpre skala, bodo odpuščeni grehi ljudi. Kar boste tukaj v molitvi prosili, bo uslišano. Pojdite na goro in jamo posvetite krščanskemu češčenju.”


Coober Pedy Catholic Church

Preberite še:
Podzemna cerkev sredi avstralske divjine je bila zgrajena kot zatočišče pred vročino

Drugo prikazanje

Dve leti pozneje se je nadangel prikazal drugič. Barbari so leta 492 oblegali Siponto. Lokalni škof je sovražnika prepričal v tridnevno premirje, te tri dni pa je preživel v molitvi z ljudmi. Prikazal se je nadangel in jim obljubil obetavno zmago. Spodbujeni s tem sporočilom so obleganci zapustili mesto in začeli strašno bitko, ki jo je spremljala nevihta s peskom in točo. Na koncu so se barbari v strahu razbežali. V znak hvaležnosti se je vse prebivalstvo Siponta v procesiji povzpelo na goro.

Tretje prikazanje

V tretjem prikazanju leta 493 je škof Maiorano po nadangelovem ukazu in v znak hvaležnosti odšel v jamo, da bi jo posvetil skupaj s škofi v Apuliji. Nadangel se je ob prihodu na kraju pojavil tretjič in svetemu škofu naznanil, da obred posvetitve ne bo potreben, saj je že sam posvetil jamo. Tako sveta jama ostaja prostor češčenja, ki ga človeške roke niso posvetile, in je dobil ime Nebeška bazilika.


TEMPLE VALADIER

Preberite še:
V Italiji so v kraški jami zgradili posebno osmerokotno cerkev

Četrto prikazanje

Leta 1656 je bil nadškof Alfonso Puccinelli priča četrtemu prikazanju svetega nadangela Mihaela. Prikazal se mu je, da bi rešil celotno ozemlje mesta Siponto pred strašljivo kugo, ki je prizadela regijo.

Kraj, ki so ga obiskali mnogi svetniki

Od tega dogodka se je mesto razširilo in postalo eden najpomembnejših krajev na polotoku Gargano. Obiskalo ga je na milijone romarjev in znanih ljudi: papeži, kralji, poglavarji držav in številni svetniki – Sveti Anselm, sveti Bernard iz Clairvauxa, sveti Vilijam iz Vercellija, sveti Alfonz Marija de Liguori, sveta Brigita Švedska, sveti Frančišek Asiški (ki se je čutil nevrednega, da bi stopil v jamo, in se je zato ustavil ob molitvi na pragu vhoda vanjo) in sveti pater Pij, ki je živel zelo blizu, v kraju San Giovanni Rotondo. Sveti Pij je romarjem vedno naročil, da so morali, preden so šli k njemu, najprej k svetemu nadangelu Mihaelu.


Santa María del Naranco

Preberite še:
Ta cerkev iz 9. stoletja je eden najlepših primerov predromanske arhitekture

Od leta 1997 je “angelski odpustek” dodeljen vsem, ki obiščejo nebeško baziliko, se spovejo in prejmejo sveto obhajilo; popoln odpustek prejmemo z molitvijo očenaša in izpovedjo vere po namenu svetega očeta.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


NOAH AND LUCAS ALDRICH

Preberite še:
Spoznajte najstnika, ki tekmuje v triatlonih s svojim mlajšim bratom invalidom


PŁACZĄCE DZIECKO

Preberite še:
“Mami, zakaj na radiu stalno govorijo ‘seksi’?”


ZIGA ZOIS

Preberite še:
Skrivnostni Slovenec, ki je imel v lasti eno najpomembnejših zbirk

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.