Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Najboljše plati materinstva po petdesetem

shutterstock_1807250869-1.jpg

shurkin_son | Shutterstock

Mar Dorrio - objavljeno 12/09/22

Spremembe, ki se pogosto zgodijo po petdesetem letu, ponujajo priložnosti in koristi, ki prinašajo veselje in mir

Ko ženske z otroki dopolnijo starost okoli 50 let, pogosto doživijo veliko spremembo v poklicu, ki so ga dolga leta opravljale intenzivno in z navdušenjem – v materinstvu.

Ne glede na to, koliko otrok imate: 50. rojstni dan pogosto pomeni, da ste dotlej pridobili najmanj eno diplomo iz nosečnosti, poroda, dojenja, učenja temeljnih osnov jezika in pomoči otrokom pri šolanju. V nekaterih primerih pa ta starost tudi pomeni, da je pred vami življenje s “sindromom praznega gnezda”.

To je čas, ko morda pomislite: “Kaj pa zdaj?” Spremembe v starševstvu pridejo v obdobju, ko potrebujete več časa zase, da poskrbite za svoje telesno počutje. To je zelo primerno obdobje, da več časa namenite zmerni telesni vadbi, če tega doslej še niste počeli, in da premislite tudi o drugih načinih, kako poskrbeti zase, recimo o bolj zdravi prehrani in zadostnem počitku.

Veliko stvari ste že prerasli

Ste v življenjskem obdobju, ko lahko nase gledate s sočutjem, medtem ko se spominjate preteklih napak. Če si še niste odpustili, je čas, da to storite. To je tudi čas, da bolje spoznate same sebe in cenite modrost izkušenj. Ženska pri petdesetih je bolj samozavestna. Natančno ve, kje, kako, kdaj in s kom si želi biti.

Zaradi vseh teh razlogov je to odlično obdobje, da:

1Začnete svoj posel

Tistega, ki ste ga skrivali v najglobljem kotičku svojega srca; morda se ukvarjate s konjičkom, ki bi lahko postal vaša mala ali velika poslovna priložnost.

2V svojo vsakdanjo rutino vključite dejavnosti, za katere prej niste imeli časa

Sprehode, branje, prostovoljstvo … Dejstvo, da vas doma ne potrebujejo več na enak način, še ne pomeni, da vas ne potrebuje nekdo drug. Ali ste kdaj opazili, koliko človekoljubnih organizacij, župnij itd. išče ljudi, kot ste vi?

3Znova začnete uživati v družbi najljubših ljudi

Najprej svojega zakonca. Z njimi preživite več časa, morda po nekaj letih, ko ste imeli zaradi številnih obveznosti zelo malo prostih trenutkov; uživajte z njimi v neprekinjenih pogovorih ali pa v tolažilni tišini.

4Več časa posvetite Bogu …

… ki je Ljubezen z veliko začetnico, brez hitenja in včasih brez posebnih ciljev. To je odlična starost za daljša obdobja molitve, ko Boga ničesar ne prosite, ko se ne zatečete k Njemu samo zato, da bi Mu zaupali, kaj vas je razburilo. Postajate bolj Marija kot Marta: sposobni ste izstopiti iz vrveža, se usesti in Mu prisluhniti ter preprosto uživati pred tabernakljem.

To je trenutek, ko lahko začnemo bolj uživati življenje in uživati v tem, kar je zares pomembno. Seveda bomo morda pogrešale nekatere radosti, ki jih prinaša življenje z majhnimi otroki, in živahnost mladosti, toda vsaka stvar ima svoj čas in tudi to življenjsko obdobje moramo hvaležno prepoznati ter ga ceniti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.