Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj se počutim nesrečnega, če imam vse?

shutterstock_449362390.jpg

l i g h t p o e t | Shutterstock

Orfa Astorga - objavljeno 10/09/22

Pogovor o sreči

“Zelo dobro poznam nekoga, ki živi brezskrbno, je zavidljivo zdrav in je videti mlajši od svojih let. Upal sem, da mi bo zaradi mojega ekonomskega položaja zavidal, vendar se začenjam zavedati, da je ravno obratno,” je na srečanju s terapevtko dejal moški, ki je pravkar vstopil v tretje življenjske obdobje.

“Kaj pa vaši drugi prijatelji?” je vprašala terapevtka.

“Nekaj je že pokojnih. Zdravja se ne more kupiti … Vedno so bili videti zaposleni in zaskrbljeni. No, zdaj vsaj njihovi dediči živijo v materialnem udobju … Iskreno povedano, moji prijatelji nikoli niso bili videti srečni in v tem sem jim podoben. Če se vrnem s čudovitega potovanja, se počutim le še bolj praznega kot prej.”

Živeti brez zanimanja

“Hočeš nočeš smo vsi rojeni z genetsko predispozicijo za nekatere bolezni, ki jo utrdimo z našimi življenjskimi izkušnjami, značajem, pa tudi slabo prehrano, čezmernim uživanjem alkohola in pomanjkanjem gibanja, če jih omenim le nekaj,” je dejala terapevtka.

“Na naše zdravje pa najbolj vpliva, če se ne naučimo obvladovati negativnih misli. Zagotovo je tisti vaš prijatelj, ki je dobrega zdravja, znal živeti brez marsičesa, kar bi mu lahko povzročalo skrbi, in to mu je pomagalo ohraniti zdravje. Po drugi strani obstajajo premožni ljudje, ki imajo le denar in so v resnici čustveno revni.”

“Zdaj, ko ste to omenili, sem se spomnil, da ta prijatelj kljub vsem svojim preizkušnjam ostaja optimističen. Je to njegova skrivnost?”

“Obstaja veliko oblik negativnih misli, ki jih imamo v določeni meri vsi. Med njimi sta recimo strah pred negotovostjo ali smrtjo, pa tudi zamere, frustracije, zavist …”

“V mojem primeru je seznam tako dolg, da res ne bi vedel, kje naj začnem.”

Od česa je odvisna sreča?

“Če priznamo, da je sreča odvisna od nas, ne od zunanjih dejavnikov, je boj z negativnimi mislimi veliko lažji,” je dejala terapevtka.

“V sebi moramo najti vrline, ki nam bodo pomagale uravnavati težke trenutke. Naučiti se morate uravnavati negativne misli in začeti razmišljati in delati nasprotno od tistega, kar ste bili navajeni. Ta miselni obrat znanstveno dokazano lahko privede v zdravje in dolgoživost, saj se z njegovo pomočjo dosežeta svoboda in notranji mir.”

“V gluhi noči, na dolgi plovbi po morju. Dva popotnika sta pogledala čez krov, eden je v strahu opazoval črnino globokega morja … drugi je videl zvezde.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
duševno zdravjeosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.