Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako na stresen dan pomiriti svojo dušo

STRESSFUL DAY

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 08/10/20

Če ste izčrpani in pod pritiskom, preizkusite to tehniko in si z njeno pomočjo ustvarite drobne trenutke miru

Vsak dan je lahko izziv, še posebej če različni dejavniki nenehno rušijo naš dušni mir. Hrepenimo po miru, obenem pa se nam zdi, da bomo utonili v stresu.

Drobni trenutki premišljevanja

Sv. Frančišek Saleški nam ponuja ključ, kako lahko med napornim dnevom umirimo svojo dušo. V svojem delu Uvod v pobožno življenje pojasnjuje, da si lahko ustvarimo drobne trenutke premišljevanja, se za kratek trenutek umaknemo v svojo dušo in premišljujemo o Božji navzočnosti.


WOMAN,FRUSTRATED

Preberite še:
Vas muči stres? Tu je molitev, ki vas bo osvobodila nepotrebnih skrbi.

Prizadevajte si, tako pogosto, kot je le mogoče, da se z eno od predlaganih metod čez dan znajdete v Božji navzočnosti … Ptice imajo gnezda v krošnjah veličastnih dreves in jelen svoje zatočišče v gostem grmičevju, kjer se lahko skrije pred žgočim soncem; podobno, otrok moj, bi morala tudi naša srca vsak dan izbrati počivališče, bodisi na Kalvariji, v Svetih ranah ali na kakšnem drugem kraju, ki je blizu Kristusu, kjer si lahko odpočijejo in se osvežijo sredi trdega dela in kjer so kot v nekakšni utrdbi, zaščitena pred skušnjavami. Blagoslovljena je duša, ki resnično lahko reče: “Ti, Gospod, si moje zatočišče in moja trdnjava, moja opora, moje zavetje v nevihti in vročini dneva.”

FAMILY

Preberite še:
8 nasvetov svetnikov za preprečevanje stresa in ohranjanje miru v hiši

Preprosta vaja

Ta nasvet je v osnovi odvisen od naše sposobnosti, da se za minuto ali dve ustavimo, zapremo oči in v svoji duši poiščemo Božjo navzočnost. To lahko storimo kjer koli, na delovnem mestu, doma ali na potovanju.

Poskrbi za to, otrok moj, da se boš vsakokrat, ko te bodo težile zunanje naloge in družbene obveznosti, pogosto umaknil v samoto svojega srca. Te samote naj nikakor ne ovirajo množice, ki te obdajajo obdajajo namreč tvoje telo, ne tvoje duše, in tvoje srce ostaja samo, v izključni Božji navzočnosti.

To je preprosta vaja, ki ne zahteva nobenih besed ali molitev. Vse, kar moramo storiti, je to, da v svoji duši dejavno prikličemo navzočnost Boga in ga prosimo, naj nam podari svoj mir.


WOMAN GIRL

Preberite še:
Frančišek Saleški nam sporoča, naj nas ne bo strah prihodnosti

Sv. Frančišek Saleški pojasnjuje, kako so to morali početi tudi nekateri veliki svetniki, ki se telesno niso mogli umakniti od sveta in njegovih pritiskov.

Ker sv. Katarini Sienski starši niso dovolili, da bi se umaknila v molitev in premišljevanje, jo je Gospod navdahnil z mislijo, naj v svoji duši uredi prostorček za molitev, kamor se bo lahko zatekla v svojem srcu in tako uživala v sveti samoti sredi zunanjih obveznosti. In odtlej, kadar ji svet ni bil naklonjen, je bila lahko povsem ravnodušna, kajti, kot je pojasnila, lahko se je umaknila v svoj skriti prostorček za molitev in tam našla tolažbo pri svojem Nebeškem ženinu.

Ne glede na to, v kakšnem položaju smo, lahko sredi viharjev življenja v svojem srcu vedno najdemo Boga in z Njim nekaj trenutkov v miru počijemo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
“Na svetu smo tudi zato, da si stojimo ob strani”


DZIECI CZYTAJĄ KSIAŻKI

Preberite še:
To je aktivnost, ki predstavlja najpomembnejših 15 minut dneva z otrokom


web2-saint-francois-dassise-godong-vn105047a.jpg

Preberite še:
Besede svetega Frančiška, ki so še danes presenetljivo aktualne

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.