Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znanost razlaga, kako biti resnično srečen

shutterstock_576287533.jpg

MAD.vertise | Shutterstock

Talita Rodrigues - objavljeno 24/04/22

Ravnovesje med telesnim in duhovnim počutjem je temeljnega pomena pri iskanju sreče in smisla življenja

Kako biti srečen? Pogosto imamo napačno predstavo, da je sreča odvisna zgolj od prijetnih občutkov. Poleg duševnega zdravja moramo razmišljati tudi o tem, kaj potrebuje naše telo, da bo proces sreče popoln. K temu lahko veliko pripomorejo t. i. hormoni sreče.

Hormoni sreče

Gre za kemične substance, ki jih proizvajajo naši možgani. Bistveni so za opravljanje različnih telesnih in psihičnih funkcij ter so povezani z občutki motivacije, veselja, evforije in splošnega počutja.

Delujejo kot kemični prenašalci, prenašajo, stimulirajo in uravnavajo signale med nevroni, živčnimi celicami in drugimi celicami v telesu. Poleg občutkov lahko vplivajo tudi na najrazličnejše fizične funkcije.

Njihovo neravnovesje lahko povzroči stres, nespečnost, pridobivanje telesne teže, depresijo, slabo razpoloženje, celo resne psihične motnje, saj sproščanje teh hormonov deluje s pomočjo kemije. Če pride do sprememb v procesu, pride tudi do motenj, takrat pa občutimo neposredne učinke na svoje razpoloženje in duševno zdravje.

Ravno zato je tako pomembno uravnoteženo življenje na duševnem, fizičnem in duhovnem področju. Potrebne so nenehne vsakodnevne aktivnosti, da področja ostanejo v harmoniji.

Kaj nam pomaga na poti do sreče?

– Dopamin: Najbolj je znan po tem, da sodeluje v ciklu nagrajevanja, ki spodbuja naše možgane k dokončanju nalog. Ker povzroča občutek užitka, se v želji po njegovem sproščanju mnogi poslužujejo tudi nekaterih škodljivih razvad, kot je pretirano nakupovanje, prenajedanje, opojne substance …

– Serotonin: Med drugim nastaja tudi v našem črevesju. Zato je tako pomembno, da stremimo k zdravi prehrani, pijemo veliko vode in redno telovadimo. Pomaga pri uravnavanju razpoloženja, apetitu, spanju, spominu, učenju in telesni temperaturi.

– Endorfin: Deluje kot močan analgetik, ki ga telo sprošča v situacijah bolečine in stresa. Pomaga nadzorovati odziv telesa na stres, saj znižuje raven kortizola.

– Oksitocin: Povezan je z zmanjšanjem tesnobe ter občutka umirjenosti in varnosti, zato ga imenujejo tudi “hormon ljubezni”.

Dan za dnem

Imamo veliko možnosti, da izboljšamo svoje telesno in duševno zdravje. Naše telo je stroj, za katerega je treba vsakodnevno skrbeti, da bi dobro delovalo.

Še posebej pa iščimo duhovnost. Samo duhovnost in vsakodnevni stik z Bogom nam bosta namreč lahko povrnila smisel življenja, ki ga iščemo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.