Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sharon Stone odkrito spregovorila o bolečini devetih splavov

shutterstock_1054780448.jpg

DELBO ANDREA | Shutterstock

Sharon Stone,, Milano, 2018

Paola Belletti - objavljeno 09/08/22

Ameriška igralka, ki ima tri posvojene otroke, je spregovorila o svoji fizični in psihični bolečini zaradi številnih spontanih splavov. Druge ženske spodbuja, naj tudi same spregovorijo in poiščejo razumevanje za to bolečino

Ameriška igralka in nekdanja manekenka Sharon Stone je s svojimi izjavami in pobudami že večkrat pritegnila pozornost. Morda zato, ker deluje pristno in govori o izkušnjah, ki se odražajo v življenjih mnogih.

Bolečina ob nečakovi smrti

Pritegnile so nas njene iskrene prošnje za molitev za skoraj enoletnega nečaka, sina njenega brata Patricka, ko so mu pred letom dni začeli odpovedovati organi. Avgusta 2021 je zato hitro zapustila Benetke, kamor je prišla na snemanje reklame za italijansko modno hišo Dolce in Gabbana.

Stanje malega Riverja ni vzbujalo veliko upanja. Sharon kot njegova teta in botra ni izgubila upanja. “Potrebujemo čudež, prosim, molite zanj,” je zapisala pod podobo intubiranega otroka. Deček čudeža in ozdravitve ni dočakal, umrl je en teden pred prvim rojstnim dnem.

Naravno upanje na večnost

Kot kristjani verjamemo v onostranstvo, zato lahko zaupamo, da so otroci, ki so umrli prezgodaj, dosegli večni mir, čeprav nam razlogi ostajajo skrivnostni in nerazumljivi.

To zaupanje lahko olajša trpljenje mnogih staršev, ki so izgubili svojega otroka, še preden se je rodil. Vemo, da je spontani splav zelo pogost pojav, ki se lahko pojavi pri tretjini vseh nosečnostih, kar pa ne odvzame niti kančka bolečine.

Intenzivna in izčrpavajoča bolečina zaradi številnih spontanih splavov

“Veliko nas je doživelo splav, zato je prav, da tiste z večjo prepoznavnostjo izpostavijo izkušnjo žalosti, ki je skorajda onemogočena materam, ki med nosečnostjo izgubijo otroka. Ženske, ki se prepogosto soočajo s to travmo, molčijo in so žrtve občutka poraza, ki jih ne bi smel obdajati,” je za revijo Peopledejala Peta Murgatroud, avstralska plesalka, znana po nastopih v ameriški oddaji Zvezde plešejo.

V izjavi je prvič javno spregovorila o bolečini svojih treh spontanih splavov, ki je bila toliko večja, ker je bila sama, brez tolažbe moža, ki je bil zaradi službe zdoma.

Prostor za pogovor

“Ženske nimamo prostora za pogovor o tej izgubi. S spontanimi splavi sem izgubila devet otrok,” je v komentarju na Petino izpoved razkrila Sharon, ki ima tri posvojene otroke.

“Vendar se zaradi njih počutiš samo, kot da imaš skrivnost, ki jo moraš skrivati, sram, ki ga je treba skrivati, občutek neuspeha, namesto da bi prejele prepotrebno sočutje in empatijo ter zdravljenje, ki ga tako potrebujemo.”

Pravica do življenja

Izkušnja splava povzroči bolečino. In gotovo je že to, da lahko ženska računa na podporo partnerja, velika pomoč. Hvala Sharon Stone, ker je dala glas tistim, ki ga nimajo, in bilo bi čudovito, če bi nam te besede dale misliti tudi o malčkih, ki jih zatira zakon.

Prva nuja, resnična neodtujljiva pravica v temelju vsega je prav življenje. Ravno zato se nam spontani splav zdi nepravičen in boleč. Ali ne bi potem morali enotno stopiti v bran nerojenih otrok, ki so zaradi nezaželenosti na silo izključeni iz življenja?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
nosečnostslavnisplav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.