Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Brata dvojčka na isti dan posvečena v duhovnika

Ordenação sacerdotal

Youtube / Patriarcado de Portugal

Os irmãos gêmeos e padres Afonso (à esquerda) e Pedro Sousa (à direita) com outro colega (ao centro) durante a ordenação.

Ricardo Sanches - objavljeno 17/07/22

"Družina je prvo semenišče," je dejal eden od bratov, ko je pripovedoval o duhovniškem poklicu

Poleg fizične podobnosti je dvojčkoma Afonsu in Pedru Sousi skupen tudi duhovniški poklic. V duhovnika sta bila posvečena na skupni slovesnosti, ki je potekala 3. julija v samostanu Jerónimos (Lizbona).

Najprej se je Božjemu klicu odzval Pedro. Pri 14 letih je vstopil v semenišče Penafirme. Leto pozneje je bil na vrsti Afonso, ki je prejel povabilo svojega brata. Čeprav se njuna pot uradno ni začela enako, je imela družina zelo pomembno vlogo pri prepoznavanju Božjega klica. Doma sta se v otroštvu naučila moliti in se igrala obhajanje svete maše. Pedro je že prej dejal, da si je želel postati duhovnik: “Prvo semenišče je bila družina,” je povedal za medij Agenzia Ecclesia.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

“Življenje z Jezusom se rodi v krščanski družini, nato pa se izpopolnjuje na konkretni poti zrelosti in v življenju s semeniščem,” je Alfonso pojasnil za časopis Voz da Verdade.

Pot do posvečenja

Za isti časopis sta 24-letna duhovnika dvojčka spregovorila tudi o svoji poti do duhovniškega posvečenja. “To je bilo zelo lepo potovanje, oblikovanje, zgrajeno v Cerkvi. To je bilo spoznavanje samega sebe, rast intimnosti z Jezusom in odkrivanje, kdo sem in kdo je Cerkev, ki ji želim služiti in jo ljubiti,” je pojasnil Alfonso. Dodal je še, da želi kot duhovnik “krščansko veselje prinesti vsem”.

Pedro Sousa je razkril: “Iz semenišča sem ohranil izkušnjo srečanja z Jezusom in Cerkvijo. To je bila močna izkušnja, ki mi je pomagala razumeti, kaj je duhovništvo.” Zdaj kot duhovnik želi “služiti Cerkvi v občestvu s škofom, duhovniki in celotno Cerkvijo v služenju nebeškemu kraljestvu”.

Maša za posvečenje

Duhovniško posvečenje je potekalo v cerkvi Santa Maria de Belém v samostanu Jerónimos. Poleg dvojčkov je bilo posvečenih še osem duhovnikov.

Med homilijo je lizbonski kardinal patriarh, nadškof Manoel Clemente, dejal, da bo svetovni dan mladih, ki bo potekal čez leto dni, začetni mejnik v službi na novo posvečenih duhovnikov – priložnost za “veselo oznanjevanje” Kristusa:

“To veselo oznanilo bo imelo svojo priložnost par excellence na svetovnem dnevu mladih, ki ga bomo čez leto dni ponudili množici novih ljudi z vseh celin. To bo za vas, današnje duhovnike, izhodišče vaše službe, ki jo bo še posebej zaznamovalo služenje v resničnem veselju, ki ga je mogoče doseči le v Kristusu in deliti s Kristusom. To je storila devica Marija, ko se je v naglici odpravila k Elizabeti. Zato se odpravite v naglici, da se srečate s številnimi, ki vas čakajo!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.