Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko se prepleteta poslanstvo duhovnika in gorskega reševalca

Don Eugen Runggaldier

Don Eugen Runggaldier | Facebook

Gelsomino del Guercio - objavljeno 06/07/22

54-letni generalni vikar je velik ljubitelj gora

Duhovnik Eugen Runggaldier je generalni vikar škofije Bolzano v severni Italiji in aktivni član lokalne ekipe gorskih reševalcev, ki največkrat posreduje v Dolomitih.

54-letnik se je rodil v majhnem mestecu Sveta Kristina v Val Gardeni in je že od otroštva tesno povezan z gorami. Še preden je postal reševalec, je osvojil vse vrhove v Dolomitih.

shutterstock_288867941.jpg
V Dolomitih se počuti domače

“Petindvajset let po duhovniškem posvečenju je zaradi moje velike strasti do gora v meni rasla želja, da bi postal član gorske reševalne službe Bolzano,” je v začetku maja povedal v pogovoru za italijanski časnik ANSA. Sedaj je že nekaj časa član tamkajšnje nemško govoreče gorske reševalne ekipe.

Cenjen med domačini

Njegovi bližnji pravijo, da mu nasmeh nikoli ne izgine z obraza. Ko se udeleži reševalne akcije, si nadene rdečo uniformo, nato pa z ekipo sodelavcev s helikopterjem odletijo do ponesrečenca. Na območju Južne Tirolske je zelo cenjen zaradi svoje službe, pa tudi zaradi znanja treh jezikov, ki jih govorijo v tej avtonomni pokrajini: italijanščine, nemščine in ladinščine. Tako lahko vsakogar nagovori v njegovem maternem jeziku.

“Biti duhovnik in gorski reševalec je resno poslanstvo, tako kot to velja za vse druge prostovoljce,” pojasnjuje. Žal pa se vse intervencije ne končajo srečno. “Zgodilo se je, da sem moral biti med intervencijo tudi duhovnik, še posebej, ko sem se moral dokopati do pokojnika,” je povedal za medij ANSA. “Biti s temi ljudmi in njihovimi družinami, moliti, to je za vse zelo pomembno.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.