Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako se po porodniškem dopustu spet vrniti v službo

shutterstock_1983067886.jpg

AlexSandraSml | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 01/06/22

Kar naenkrat je treba uskladiti popolnoma drugačen družinski urnik, kot smo ga bili vajeni

Za vsako mamo je vrnitev v službo po porodniškem dopustu sprememba, ki jo težko primerjamo s čimerkoli drugim. Čeprav smo Slovenke lahko izjemno hvaležne, da imamo kar eno leto porodniškega dopusta (primerjavo o porodniških dopustih po Evropi si lahko preberete v tem članku), pa je seveda prehod nazaj na delo velik izziv.

Kar naenkrat je treba uskladiti popolnoma drugačen družinski urnik, kot smo ga bili vajeni, ter se privaditi na dvojni “šiht” (ko pridemo domov iz službe, nas čaka še otrok in družinsko-gospodinjski del dneva, ki zahteva in si želi naše pozornosti).

1Dobra organizacija je ključna

V začetku bo tempo precej brutalen, dokler se ne boste navadili na vse, kar prinaša nov način življenja s seboj. Bistveno lažje bo, če si stvari na začetku močno poenostavite in pa karseda organizirate vnaprej.

Poenostavljanje pomeni, da ne zahtevamo od sebe, da takoj po vrnitvi z dela doma skuhamo še zapleteno kosilo, pač pa si npr. obroke pripravimo vnaprej ali se poslužimo zamrznjenih jedi, ki jih na hitro pogrejemo.

Organizacija pa pomeni, da sebi in družinskim članom že večer prej pripravimo oblačila in torbe za naslednji dan, da se dogovorimo, kdo bo šel po otroka otroka (ali bratce in sestrice, če imamo več otrok), ki je v varstvu, kdaj in podobno.

Na začetku si poskušajmo vse skupaj čim bolj olajšati. Če lahko kdo priskoči na pomoč (mož, stari starši, sosedje …), bodisi z varstvom bodisi s skuhanim obrokom, pomoč vsekakor hvaležno sprejmimo.

2spustimo kriterije

Prvih nekaj tednov bo verjetno napornih in kaotičnih. Ne zahtevajmo od sebe, da bomo takoj zablestele na delovnem mestu, če pa eno leto nismo imele kontakta z delovnim procesom in zahtevami.

Če se da, se je dobro z nadrejenim dogovoriti o tem, da bi vsaj na začetku morda opravljale polovični ali šesturni delovni čas, ki nam omogoča nekaj več časa za družinske obveznosti.

Ker je v zadnjih letih precej delovnih mest uveljavilo hibridno delo, torej nekaj dni v tednu v pisarni, nekaj dni od doma, nam tudi to lahko olajša uvajanje nazaj na delo. Vsekakor si skušajmo delovni urnik narediti čim bolj predvidljiv in sistematičen.

Vsekakor pa prvih nekaj tednov še ne pomeni, da bo tako naporno tudi vnaprej. Navadili se boste na nov urnik, se prilagodili (kot že tolikokrat poprej) in sčasoma bo vse skupaj mnogo lažje steklo.

3Drobne komplikacije so neizbežne

Saj veste, da se stvari rade zakomplicirajo ravno takrat, ko ni treba. Tudi to je treba vzeti v obzir in se že vnaprej psihično pripraviti na to. Otroci lahko zbolijo ravno takrat, ko nas šef nujno potrebuje v službi ali ko se ravno uvajamo v nov ritem.

Na jutranje zastoje na cesti smo na porodniški že čisto pozabile, zdaj pa so spet naša stalnica. V obilici dela lahko pozabimo, da je treba otroka v vrtcu pobrati prej, ker imamo potem še zdravniški pregled, in podobno. Vse to je del življenja in bolj “na izi”, kot stvari vzamemo, večjo uslugo si bomo s tem naredile.

Tags:
materinstvoporodslužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.