Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ali veste, katero mesto se ponaša z največjo krstilnico na svetu?

PISA

María Paola Daud | Aleteia

Maria Paola Daud - objavljeno 31/05/22

Zagotovo ste stavbo že večkrat videli na ikonični fotografiji, a verjetno niste vedeli, da gre za krstilnico

Veličastna krstilnica sv. Janeza Krstnika, največja na svetu s premerom 107,24 metra in višino 55 metrov, se nahaja v Pisi, blizu poševnega stolpa, enega od čudes sveta.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Krstilnica je del štirih zgradb, ki sestavljajo Trg čudežev, skupaj s poševnim stolpom, katedralo svete Marije Vnebovzete in pokopališčem Campo Santo.

Gradnjo krstilnice, ki je tudi daleč največja v Italiji, je leta 1153 začel Diotisalvi, arhitekt cerkve Svetega groba. Po kar stoletju prekinitve del sta jo dokončala Nicola in Giovanni Pisano. Prav zato je stavba mešanica dveh stilov, romanike in gotike. Umetnika Pisano sta se pri delu zgledovala po cerkvi Svetega groba v Jeruzalemu.

Nicola Pisano je delo nadaljeval več kot stoletje po začetku del, v 14. stoletju pa ga je dokončal njegov sin Giovanni Pisano. Lahko rečemo, da gre za sklop dveh stilov, Diotsalvijeve romanike in gotike, ki se je razvijala v času življenja obeh Pisanov.

Zunanjost

Osnovo zunanjosti krstilnice tvorijo slepi ovalni loki v spodnjem krogu z okni in štirimi vrati, ki so poravnani s stranskimi točkami. Narejeni so v romanskem slogu.

Drugačen pa je hodnik koničastih stebrov. Ti so bili zgrajeni v drugi fazi del pod vodstvom Nicole Pisana in so zato zgrajeni v povsem gotskem slogu. Monumentalni kipi in okraski v gotskem slogu ter 12 oken s stebri v zgornjem krogu so prav tako delo obeh Pisanov.

Kupola, dokončana leta 1395, je delo umetnikov Puccia di Landuccia in Cellina di Neseja, bronasti kip Janeza Krstnika na vrhu kupole pa delo Turina iz Sana. Vhod v stavbo je pri vratih, ki povezuje pot med krstilnico in portalom katedrale.

Notranjost

V notranjosti krstilnice lahko vidimo osem velikih stebrov, ki se izmenjujejo s štirimi stebri in kapiteli, ki jih je v 12. stoletju izklesal Guidetto. Osmerokotni krstni bazen je bil dokončan leta 1246.

Središče bazena krasi kip Janeza Krstnika, ki ga je ustvaril Italo Griselli. V preteklosti je skozi vrh kupole pritekala deževnica.

Prižnica je spektakularno delo Nicole Pisana in velja za najbolj reprezentativno italijansko umetniško delo 13. stoletja. Podprta je s stebri z levi, ki podpirajo stebre. Na ploščah prižnice pa so prizori Kristusovega življenja od Gospodovega oznanjenja do zadnje sodbe.

Zanimivost

Krstilnica ima zaradi svoje oblike in uporabljenega materiala nenavaden akustični učinek. Zahvaljujoč prostoru, ki se oblikuje med notranjo in zunanjo kupolo, se ustvari neverjeten učinek akustične resonance, ki ga običajno poznamo kot odmev.

Odmev se širi kot neprekinjen val in se dviga s tonom do te mere, da na neki način nakazuje prisotnost angelskega zbora. Da bi obiskovalec lahko občudoval ta nenavadni učinek, osebje, ki skrbi za krstilnico, vsako uro pripravi demonstracijo. Leta 1987 je celoten kompleks Trga čudežev UNESCO razglasil za svetovno kulturno dediščino.

Čudovitim zvokom in odmevom v krstilnici lahko prisluhnete v spodnjem posnetku:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
krst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.