Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 del usmiljenja, h katerim se lahko zatečemo vsak dan

shutterstock_1779968090.jpg

d.ee_angelo | Shutterstock

Aleteia Brazilija - objavljeno 23/05/22

Nekomu odpustiti je odločitev, ki zahteva veliko poguma

Včasih se zdi, da ljudje okoli nas potrebujejo usmiljenje – več, kot ga lahko ponudimo. Ker ne vemo natančno, kako ga izkazati, se lahko zgodi, da se preprosto potopimo nazaj v vsakdanje življenje.

Toda obstajajo načini, kako biti usmiljen. Gre za majhne, a zelo pomembne geste. Preizkusite teh osem preprostih dejanj v vsakdanjem življenju.

1Odpustite si

Zakaj je prva točka na seznamu usmiljenja namenjena prav vam? Ker je večja verjetnost, da bomo odpustili drugim, če odpustimo sami sebi – in bolj verjetno je, da bomo odpustili sebi, če bomo prosili za Božje odpuščanje, ko ga potrebujemo.

Sveta Terezija iz Kalkute je dejala, da “smo pozabili, da pripadamo drug drugemu”. Danes, ko svet močno potrebuje sočutje, usmiljenje in upanje, lahko začnemo pri sebi tako, da prosimo Boga za odpuščanje. Potem lahko to usmiljenje delimo s svojo družino, sosedi in svetom.

2Odpustite drugemu

Praksa odpuščanja pomeni, da to dejanje usmiljenja ne bo lahko. Če vas nekdo draži, je lahko skoraj pomirjujoče zadržati jezo in zamero. Odpuščanje nekomu je aktivna odločitev, ki zahteva veliko moči uma.

Odpuščanje je lahko tudi dejanje volje. Odločitev za odpuščanje, tudi ko ste še vedno jezni, kaže na pripravljenost, da se postavite na stran zaradi ljubezni do drugega. Verjeti moramo v obraz Očetovega usmiljenja in obraz njegove ljubezni mora biti skoraj enak.

3Pokličite bližnjega

Pošiljanje sporočila je najlažje, vendar ta način ne vsebuje tistega, kar pogosto potrebujejo naši prijatelji in družinski člani, ki so daleč stran: naš glas in pozornost.

Če si vzamete nekaj časa na dan, je to majhna žrtev, vendar je žrtvovanje dejanje sočutnega usmiljenja. Zato pokličite nekoga – svojo babico, starega prijatelja ali soseda. Če nekoliko spremenite svojo običajno rutino in jih vključite v svoj dan, boste izrazili tisto, kar je pomemben vidik usmiljenja: ljubezen.

4Sprejmite nekoga, ki dvomi o veri

Pogosto se srečujemo z ljudmi, ki dvomijo o tem, kar uči Cerkev. Temeljito raziščite, na katere stvari si sami ne morejo odgovoriti, da bi jim pomagali razložiti ali najti in priporočiti najboljše vire. Podpora skeptikom je duhovno delo usmiljenja, duhovna dela usmiljenja pa pomagajo odstraniti in ublažiti zelo resnično duhovno bolečino v življenju ljudi.

5Navežite stik z drugimi

Kako enostavno je iti mimo ljudi, ki jih ne poznamo, ko smo v javnosti. Usmiljenje pa lahko izvajamo preprosto tako, da se z njimi pogovarjamo. Pozdravite nekoga, ki ostane sam po koncu maše. Ustvarjanje sveta, kjer so ljudje usmiljeni, se začne z nami, z osebo, ki nam izkazuje usmiljenje. Ta majhen trud lahko spremeni svet.

6recite “rad/a te imam”, ko ste razburjeni

Omislimo si lahko več stavkov, ki jih je enostavno izgovoriti, ko smo razburjeni zaradi nekoga, ki ga imamo radi. “Rad/a te imam” verjetno ne bi bil eden izmed njih. Pa vseeno to povejte. Konflikt je v odnosih neizogiben. Toda sama zaveza je usmiljena. Torej nič bolje ne izraža vaše predanosti svoji ljubljeni osebi kot opomnik, da ga/jo imate radi – pa naj bo to starš, otrok, mož, žena.

7bodite prijazni in bodite nekomu zgled

Bodite prijazni v vsaki besedi, ki jo izgovorite. To lahko vpliva na ljudi okoli nas na nešteto načinov. Vedno bom verjel, da je ponižnost služabnikov Božji način, da nas pokliče, da vodimo tiste, ki nas vsakodnevno obkrožajo. Vaša prijaznost in služenje jih lahko naučita storiti enako. Učimo se tako, da gledamo druge. Pokažite prijaznost in usmiljenje ter opazujte, kako se vaš svet spreminja.

8naredite nekaj “nepomembnega”

Včasih je usmiljenje v tistem, česar se ne trudimo narediti – stvari, kot je očesni stik z blagajničarko, prepoznavanje neznanca, pridržanje vrat osebi, ki prihaja za nami. In zakaj se ne potrudimo s takimi stvarmi? Ker mislimo, da nič ne pomenijo.

Zato se osredotočite na majhne stvari, za katere se morda zdi, da nimajo pomena. Ste se že kdaj trudili, da bi z nasmehom preprosto priznali prisotnost nekoga, še posebej, če je to nekdo, zaradi katerega se ne smete nasmehniti? Prav to je usmiljenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
odpuščanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.