Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Okoli potopljene cerkve v Italiji se je pojavila stara alpska vasica

CURON SUBMERGED

Shutterstock | Marco TDM

Vittoria M. Traverso - objavljeno 07/07/21

Vseh 160 domov, ki so bili nekoč del mesteca Curon, je bilo od 50. let preteklega stoletja pod vodo. Iz vode je štrlel le zvonik iz 14. stoletja – do pred nekaj tednov

Vse od 50. let prejšnjega stoletja nihče ni videl gorskega mesteca Curon v italijanski deželi Trentino Alto Adige.

Celotno mesto je bilo povsem potopljeno od leta 1950, kar je bila posledica spornega projekta zidave jezu, ki se je končal tako, da je voda poplavila vseh 160 domov in krajevno cerkev iz 14. stoletja. Domačini so takrat za posredovanje prosili celo papeža Pija XIII., vendar so oblasti kljub temu nadaljevale z gradnjo jezu.

Edina stvar, ki je obiskovalce še spominjala na obstoj mesteca Curon, je bil siv zvonik, ki je malce srhljivo štrlel iz temno zelenih globočin Rezijskega jezera. Podoba je bila kot iz sanj, navdihovala je pisce z vsega sveta, pri Netflixu pa so posneli tudi serijo z naslovom Curon. Pozimi so se nekateri obiskovalci po ledu celo sprehodili do zvonika, da so tam posneli malce tvegan selfie.

V preteklih tednih so redna popravitvena dela na jezu razkrila ostanke dolgo izgubljene alpske vasice. V bližini cerkvice iz 14. stoletja je bilo moč videti sledi nekdanjih domov, s stopnicami, zidovi in razbitimi strehami. Konstrukcijska dela na jezeru so se začela pred nekaj meseci in ko je nastopila pomlad, se je stopila še zadnja plast ledu ter razkrila mesto duhov pod jezersko gladino.

Oglejte si podvodno mestece Curon, kot so ga predstavili na družbenem omrežju Twitter:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.