Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Švedska skrivnost za srečo na delovnem mestu

shutterstock_2130237359.jpg

Alexanderstock23 | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 06/04/22

Glede na to drobno izročilo ne preseneča, da naj bi bili prebivalci te skandinavske države med najsrečnejšimi na svetu

Najti popolno ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ni preprosto, toda nedavno poročilo britanske medijske hiše BBC o tem, kako Švedi izboljšajo svoje počutje na delovnem mestu, lahko malce navdihne tudi vse nas.

Odmor za kavo

Na Švedskem si zaposleni vzamejo čas, ki ga namenijo t. i. fiki, trenutku v dnevu, ko “umaknejo nogo s plina”, sedejo in ob skodelici kave poklepetajo s kolegi.

Beseda fika pravzaprav izvira iz švedske besede za kavo, kar je kafi. Če obrnete zloge, dobite besedo fika, kot BBC pojasnjuje v svojem poročilu.

Ta premor v dnevu ni namenjen hitremu požirku kave za delovno mizo ali celo ob kavnem aparatu to je poseben trenutek, zaščiten z zakonodajo. Številna podjetja imajo obvezne odmore v dnevu, ta praksa pa sega v zgodnje 20. stoletje, ko so v tovarnah opazili, da se več težav pojavlja v dveh časovnih obdobjih v dnevu: okoli 10. in 15. ure.

Fika odmor je dejansko pripomogel k zmanjšanju tega pojava in naj bi bil danes razlog, zakaj so Švedi na delovnem mestu med najmanj obremenjenimi, še vedno pa so zelo produktivni.

Zakaj je torej ta odmor za kavo tako drugačen od tistih, ki jih poznamo na delovnem mestu v drugih severno- in zahodnoevropskih državah ter ponekod drugod po svetu?

Druženje s sodelavci

Prvič: veliko skodelico kave pogosto spremlja sedem različnih vrst peciva, ki jih Švedi tradicionalno uživajo v določenem vrstnem redu. In drugič: to je trenutek družbene interakcije.

Pri tem je pomembno, da fika ni zgolj bolj sproščen način sestankovanja. V tem času se delo morda sploh ne omenja. Poseben premor v delovnem dnevu je prava priložnost za kratek počitek in druženje. Zaposleni si nikoli ne vzamejo časa za fiko posamično in če si na fiko povabljen, je zelo nevljudno, če povabilo odkloniš.

Če na svojem delovnem mestu morda težje vztrajate pri daljšem odmoru za kavo, se lahko navdihujete po Švedih in vsak odmor izkoristite za druženje s kolegi in spoznavanje njihovega življenja, ne pa da se tudi v teh kratkih trenutkih osredinjate na delo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.