Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Filmska uspešnica, ki bo navdušila vse družinske člane

RESCUED BY RUBY

Netflix

Cerith Gardiner - objavljeno 04/04/22

Zadnja uspešnica produkcijske hiše Netflix je polna vrlin, ki jih občudujemo

Ni vedno preprosto najti filma, ki je primeren za vse družinske člane in obenem še posreduje pravo sporočilo. Ena najnovejših izdaj produkcijske hiše Netflix z naslovom Rescued by Ruby (Rešila nas je Ruby) ustreza vsem kriterijem.

Film temelji na resnični zgodbi vojaka Daniela O’Neila iz ameriške zvezne države Rhode Island, ki si je neizmerno želel, da bi se pridružil kinološkemu oddelku državne policije. Ker je bil dotlej kar sedemkrat zavrnjen, je imel samo še eno možnost za prijavo, preden doseže mejno starost 30 let.

Edina težava je bila, da ni imel psa, z državnimi sredstvi pa mu niso mogli zagotoviti idealnega nemškega ovčarja, ker bi bil uvoz iz tujine predrag.

O’Neilu sicer ne bi ničesar očitali, če bi obupal, toda ko je izvedel, da je njegova žena Melissa noseča in pričakujeta drugega otroka, je postal še bolj odločen, da se pridruži težko dosegljivi ekipi K-9 ter na ta način izboljša svojo plačo in ugodnosti. In na tej točki v njegovo življenje vstopi menda skrajno neukrotljiv pes iz zavetišča po imenu Ruby …

Ne bi vam radi izdali preveč zgodbe, lahko pa vam zaupamo, da kar kipi od vrlin, ki jih občudujemo, zaradi česar je to idealen družinski film.

1spodbuja zakonsko zvezo

Čudovito je videti, kako O’Neilova žena podpira svojega moža, čeprav to pomeni, da njeno življenje postane precej kaotično, ko mora usklajevati obveznosti z njunim malčkom, nosečnostjo in neukrotljivim psom! Skozi ves film spodbuja moža, naj sledi svojim sanjam, in kar je še pomembneje, v trenutkih dvoma ga opomni, zakaj naj ne odneha. Prav osvežujoče je na zaslonih videti tako uspešen zakon.

2izogiba se popolnosti

Ruby nikakor ni popoln pes, O’Neil pa je njegova kopija v človeški obliki. Oba se hitro navdušita in imata čisto preveč energije, imata pa tudi zlato srce. O’Neilova žena spodbuja svojega moža, naj te različne vidike uporabi v svoj prid. In ko to stori, je rezultat popoln.

3prikazuje nagrade, ki jih prinaša požrtvovalnost

Kdor ljubi Ruby, se mora žrtvovati. Pat, ki je delala v zavetišču za pse, je svoj čas in energijo posvetila Ruby, da je ne bi usmrtili. Družina O’Neil je Ruby dala veliko priložnosti, celo na račun svojega doma in vrta ter svojega duševnega zdravja. In tudi ekipa K-9, ki je vložila svoj čas v Ruby in O’Neila, ni obupala nad psičko. Zahvaljujoč vsem tem žrtvam in prizadevanjem so bili na koncu vsi nagrajeni, kar je odličen nauk za vsakega mladostnika.

4uči nas vzdržljivosti

Če je kdajkoli obstajal človek, ki ni zlahka odnehal, je to vojaški policist O’Neil. Po številnih zavrnitvah se je še naprej smehljal in se trudil po svojih najboljših močeh. Enako bi lahko rekli za njegovo štirinožno prijateljico Ruby. V mnogih domovih so jo večkrat zavrnili, na koncu pa se je naučila, da je verjela v svojega novega lastnika. To je odličen predlog, ki ga lahko posredujemo otrokom v času, ko smo vsi skupaj nagnjeni k temu, da se določenim stvarem prehitro odpovemo.

5uči nas, naj ne izgubimo vere

Čeprav to ni verski film, nas zgodba navsezadnje nenehno opominja, naj ne izgubimo vere, pa ne le v Boga. Težko je verjeti vase, v druge in celo v tiste, nad katerimi smo morda obupali, toda ne pozabimo: če Bog verjame v nas, bi morali to vero uporabiti pri vseh vidikih svojega življenja. Če sledimo svojemu srcu, sledimo poti, ki nam jo je nakazal Bog, z vsemi ovirami in luknjami, ki nas čakajo.

6v njem nastopa najbolj ljubek pes na svetu!

No, noben film o iskalnem in reševalnem psu ne bi bil popoln brez ljubkega kosmatega prijatelja – in za ta film sta bila potrebna dva psa, ki sta odigrala glavno pasjo vlogo. Psa, ki igrata Ruby, Bear in Shiloh, sta izjemno prisrčna, še posebej, ko sta nagajiva! Film bo torej navdušil vsakogar, ki ima rad predrzne, vendar zelo pametne pse.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinaotrociživali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.