Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj pomeni posvetitev Rusije in Ukrajine Marijinemu brezmadežnemu Srcu?

HEART

Gouache7 | Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 24/03/22

Papež Frančišek bo med spokornim bogoslužjem v Vatikanu 25. marca Rusijo in Ukrajino posvetil Marijinemu brezmadežnemu Srcu

Beseda posvetitev (lat. consecratio) pomeni, da neko stvar, osebo … izvzamemo iz vsakdanje (upo)rabe in ji je dodeljen nov namen, nova raba. V liturgičnem smislu poznamo posvetitve npr. cerkve, ko je sama stavba izvzeta iz posvetne rabe in po posvetitvi postane Božje svetišče. Tudi posvetitve ljudi, npr. duhovnikov, pomenijo, da ti ljudje več ne pripadajo svetu, ampak so v službi Boga, ki jih pošilja med ljudi, med vernike.

Posebnega pomena je tudi posvetitev Srcu Jezusovemu in Srcu Marijinemu, ki ju verniki obnavljamo na prvi petek in prvo soboto v mesecu. Posvetitev Rusije in Ukrajine Marijinemu brezmadežnemu Srcu pa ima zelo poseben pomen in simboliko.

Fatima

V Fatimi se je 13. maja 1917 Devica Marija prvič prikazala trem pastirčkom, Jacinti, Frančišku in Luciji. Poleg različnih drugih videnj in opozoril, ki so jih vidci prejeli od Device Marije, jim je Gospa 13. julija 1917 naročila tudi naslednje:

Da jo [vojno] preprečim, bom prišla prosit posvetitev Rusije mojemu brezmadežnemu Srcu in zadostilno obhajilo ob prvih sobotah. Če bodo izpolnili moje prošnje, se bo Rusija spreobrnila in bo mir; če ne, bo raznesla svoje zmote po svetu ter povzročila vojne in preganjanja Cerkve. Dobri bodo mučeni, sveti oče bo moral veliko trpeti, razni narodi bodo uničeni. Končno bo moje brezmadežno Srce slavilo veliko zmago. Sveti oče mi bo posvetil Rusijo, ki se bo spreobrnila, in svetu bo dano obdobje miru.” (Tarcisio Bertone: Zadnja fatimska vidkinja. Moji pogovori s sestro Lucijo)

Marija je v Fatimi naročila posvetitev Rusije njenemu brezmadežnemu Srcu, da bi se preprečilo drugo svetovno vojno. Toda ali je Rusija že bila posvečena Mariji?

Posvetitev

Lucija je še v času svojega življenja potrdila posvetitev Rusije Devici Mariji, ki jo mora opraviti papež v občestvu z vsemi katoliškimi škofi, kot je naročila Marija v Fatimi. Posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu je bilo v zgodovini več. Opravili so jih različni papeži: Pij XII. leta 1942, Janez Pavel II. leta 1984 in tudi Frančišek leta 2013.

FIGURA Z FATIMY

Med njimi posebej izstopa posvetitev papeža Pija XII. iz leta 1952, ko je v besedilu posvetitve posebej omenil Rusijo. Janez Pavel II. je prvo posvetitev opravil po posebnem odposlancu leta 1981, pozneje pa je 25. marca 1984 sam osebno opravil posvetitev. To posvetitev je tudi Lucija osebno označila kot izpolnitev Marijinega naročila v videnju v Fatimi leta 1917.

Vnovična posvetitev

Ljudje smo grešniki in zaidemo s poti dobrega, ki jo za nas želi Gospod. Sestra Lucija je tudi večkrat omenila (potrdil pa tudi takratni prefekt Kongregacije za nauk vere kardinal Ratzinger v posebnem teološkem komentarju fatimskih “skrivnosti”, kar mu je naročil papež Janez Pavel II. leta 2000), da je potrebna tudi spreobrnitev Rusije, kot je tudi naročila Marija v videnju leta 1917.

Vnovična posvetitev je vedno možna, tako npr. cerkev, ki je bila oskrunjena, znova posvetijo in tako izročijo njenemu namenu, enako tudi npr. povsem obnovljen kelih. Katoličani pa obnavljamo svojo posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu na vsak prvi petek oz. soboto.

V tem smislu je treba tudi razumeti vnovično posvetitev Rusije Mariji. Rusija in Ukrajina ter ves svet so v težkih časih, ki jih pretresa vojna. Nekateri pravijo, da sta Rusija in Ukrajina oskrunjeni zaradi vojne. Obnovitev posvetitve, ki se bo zgodila natanko 38 let po posvetitvi sv. Janeza Pavla II., na isti dan tako v Rimu kot v Fatimi, ima tako poseben duhovni pomen. Prav tako pa so aktualne besede, ki jih je izrekel Janez Pavel II. ob posvetitvi:

Lakote in vojne, reši nas! Jedrske vojne, nepredstavljivega samouničenja, vsake vrste vojne, reši nas! Grehov proti človeškemu življenju od njegovih začetkov naprej, reši nas! Sovraštva in poniževanja dostojanstva božjih otrok, reši nas! […] Naj se še enkrat v zgodovini sveta razodene neskončna zveličavna moč Odrešenja: moč usmiljene ljubezni! Naj ustavi zlo! Naj preobrazi zavesti! V tvojem brezmadežnem Srcu naj se vsem razodene luč upanja!

Prek mogočih sredstev se tudi mi povežimo s papežem Frančiškom 25. marca 2022 ob 17. uri in se izročimo Marijinemu brezmadežnemu Srcu.

Tags:
MarijaUkrajina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.