Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali je Fatimska Mati Božja napovedala konec časov? 

APOKALIPSA

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 03/03/19

Ali se v tretji fatimski skrivnosti skriva ključ do tega, kaj se bo zgodilo ob koncu sveta?

Leta 1917 se je Devica Marija prikazala trem pastirčkom v bližini Fatime na Portugalskem. Zaupala jim je tri skrivnosti – dve izmed njih sta bili razkriti že prej, tretja pa je ostala skrita vse do leta 2000.




Preberite še:
Podobe, ki dokazujejo, da je bila Marija tudi povsem običajna mama

V tem letu je poznejši papež Benedikt XVI., takrat še kardinal Joseph Ratzinger, prefekt Kongregacije za nauk vere, napisal dolg teološki komentar in interpretacijo slavne tretje skrivnosti. Njegova naloga je bila razjasniti znamenja in simbole iz Marijinih prikazovanj.

Pred objavo tega dokumenta so različni ljudje po svetu razglabljali o vsebini tretje skrivnosti in razmišljali tudi o tem, da morda skriva ključ do tega, kaj se bo dogajalo ob koncu časov.

Kaj tretja skrivnost vresnici pravi o koncu časov?

Del sporočila, ki ga je razkrila Fatimska Gospa, ima nekaj grozljivih podob. Sestra Lucija, na primer, ki si je zapisovala videnja, podrobno opisuje en tak srhljiv dogodek.

[V]ideli smo angela z gorečim mečem v levi roki; z žarečimi plameni, ki so zgledali, kot da bodo zanetili ves svet. Toda ti plameni so pojenjali v stiku z lepoto, ki je žarela proti njemu iz desne roke naše Gospe; z desno roko, usmerjeno proti zemlji, je angel zaklical z močnim glasom: “Pokora, pokora, pokora!” In v velikanski luči, ki je Bog, smo videli škofa, oblečenega v belo: imeli smo občutek, da je bil to sveti oče. Tudi drugi škofje, duhovniki, redovniki in redovnice so se vzpenjali na strmo goro. Na vrhu gore je bil velik križ iz neobdelanih debel hrasta plutovca z lubjem. Preden je sveti oče prišel tja, je šel skozi veliko mesto, ki je bilo napol porušeno, in napol tresoč in z opotekajočim se korakom, prizadet od bolečine in žalosti, je molil za duše trupel, ki jih je srečal ob poti.

Nossa Senhora de Lourdes

Preberite še:
Ob 160. obletnici prikazovanj v Lurdu razglasili nov čudež

Apokaliptične podobe

Ta podoba je po svoji naravi nedvomno apokaliptična, saj podrobno opisuje nerodovitno puščavo, ki jo je zdesetkalo nekaj strašnega.

Ratzinger je podal svojo razlago videnja in pojasnil, kaj pomeni.

Angel z gorečim mečem levo do Božje Matere spominja na nekatere podobe v Knjigi razodetja. To predstavlja grožnjo sodbe, ki preti svetu. Danes se misel, da bi se svet v morju ognja sesul v prah, nič več ne zdi zgolj domišljija: človek sam, s svojimi izumi, je skoval ta goreč meč.

FRUSTRATION

Preberite še:
Bog nam v resnici nalaga bremena, ki jih ne zmoremo nositi

Z atomsko bombo, na primer, je postalo jasno, da je to možno; pa tudi v nedavni preteklosti so se zgodili podobni zločini.

Toda tej nesrečni prihodnosti se lahko izognemo, jo odvrnemo zaradi neke prvobitne sile.

Klic k pokori in zvestobi evangeliju

Videnje nato pokaže sili, ki nasprotujeta sili uničenja – to sta lepota Božje Matere in poziv k pokori. Tako je poudarjena pomembnost človekove svobode: prihodnost v resnici ni nespremenljiva in podobe, ki so jih videli pastirčki, nikakor niso filmska napoved prihodnosti, v kateri ne bi mogli ničesar spremeniti.

Ratzinger trdno verjame, da ta videnja izpostavljajo svobodo posameznika in nas spodbujajo, naj se pokesamo in verjamemo evangeliju. Ni nam namenjena usoda uničenja – povabljeni smo, da se obrnemo k Bogu z vsem svojim srcem.


BOUND

Preberite še:
Kaj storiti, da bi se osvobodili grešnega življenja

Ratzinger glede tretje skrivnosti opozarja, da bodo “tisti, ki so pričakovali vznemirljiva apokaliptična razodetja o koncu sveta ali prihodnjem poteku zgodovine, razočarani”.

Biti moramo čuječi, ker ne poznamo ne ure ne dneva …

Jezus nas spominja, da ne bomo nikoli natančno vedeli, kdaj bo konec sveta; namesto tega moramo ohraniti duha čuječnosti in potrpežljivo čakati na drugi Jezusov prihod.

Bodite torej budni, ker ne veste ne ure ne dneva (Mt 25,13).


MINDFULNESS

Preberite še:
Kako lahko čuječnost izboljša naše življenje?

Tudi Fatimska Mati Božja ne obljublja neizprosne prihodnosti, ampak nas vabi h kesanju, saj bomo mi sami želi sadove svojega greha ali pa svoje svetosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


FRAN MIKLOŠIČ

Preberite še:
Slovenski genij, ki ga je slavil ves svet




Preberite še:
Zime ne bodo odganjali le kurenti. Pomagali jim bodo tudi laufarji




Preberite še:
Kako ugotoviti, kaj je Božja volja?

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.