Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ko je medenjak več kot samo slasten piškot

Izdelek-brez-naslova-2.jpg

Beti Jamnikar; Katja Božjak; Mateja Resnik; Aleksandra Lepej

Valerija Trček - objavljeno 21/12/21

Kaj je skrivnost dobrih in lepih medenjakov?

V tem predprazničnem času se iz naših kuhinj pogosteje širijo omamne vonjave pečenih medenjakov. Različne roke pripravljajo različne recepte. Tudi končni izdelki se med seboj razlikujejo.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.
Za ogled fotogalerija kliknite tukaj.

Naše oči so se ob sprehodu po različnih skupinah na Facebooku ustavile na kar nekaj lepih fotografijah medenjakov. Nekateri so bili delo profesionalcev, drugi ljubiteljskih pekov. Ampak kaj je ključna sestavina za tako lepe izdelke?

Pogovarjali smo se s štirimi damami, ki so z nami delile svoje izkušnje in skrivnosti. Ob tem pa smo ugotovili, da so medenjaki več kot samo piškoti …

Naj se vam oči spočijejo ob lepih fotografijah (opozorilo: ob tem se vam lahko pocedijo sline 😉).

20211107_110820.jpg

Medenjaki nas lahko povežejo z našimi najdražjimi

28-letna Aleksandra Lepej je v Slovenijo prišla pred sedmimi leti iz Srbije. Pred dvema letoma je odkrila veselje in zadovoljstvo ob peki medenjakov. Navdih za to ji je dala hčerka, svoje medene umetnine pa predstavlja tudi na Facebook profilu Medeni kotiček. “Najraje izdelujem otroške medenjake, največji izziv pa mi je upodabljanje likov iz risank.”

Beti Jamnikar je upokojenka iz Šempetra v Savinjski Dolini. Pravi, da nikoli nima časa, ker vedno nekaj počne in veliko ustvarja. Rada se loti novih stvari, od risanja do slikanja, šivanja, vezenja … “Ponavadi dajem za darila stvari, ki jih izdelam sama: včasih kaj zašijem, včasih kaj narišem. Vedno rada razveseljujem s tistim, kar naredim sama, ker se mi zdi, da ima eno osebno noto in kljub temu, da so darila drobna, dajo neko večjo pozornost, če jih narediš sam.”

Lani se je zato odločila, da bo med drobnimi darilci vsakemu podarila tudi nekaj medenjakov, pri peki pa ji je bil največji izziv, da bodo medenjaki lepi tudi na pogled.

Peka lahko odžene slabo voljo

Mateja Resnik prihaja iz Posavja. Študentska leta je preživela v Ljubljani, kjer je pri Perpetuum Jazzile spoznala svojo ljubezen in si na Gorenjskem ustvarila družino. Živi in diha za umetnost.

“Umetnost mi je bodrilo in filter za vse težke stvari, ki se zgodijo, za vse probleme. Tako se nekako prečistim in gre vse stran. Potem lažje jadram skozi življenje naprej.”

Delček tega ustvarjanja je tudi peka. Prijateljica ji je pred časom postavila zanimiv izziv, saj jo je prosila, da za Klic dobrote speče piškote. Ker je imela prosto pot, se je odločila, da bo spekla medenjake, na katere bo narisala čipko. “To je bilo zame prvič. Prvih pet piškotov je bilo takih, da sem rekla, da potrebujem še malo vaje, potem mi je pa steklo in sem narisala čez 60 piškotov. Vsak je čisto unikaten. To je sproščanje. Ko to rišeš, čisto odplavaš.”

Peka lahko pomaga tudi čez težke življenjske preizkušnje

Iz okolice Medvod pa prihaja Katja Božjak, mama dveh otrok. Dar in veselje do peke je prejela pred osmimi leti po smrti tretjega otroka. Ne glede na to, kako potrta je, jo peka potolaži in umiri. Čeprav se s tem ne ukvarja profesionalno, pa zelo rada razveseljuje bližnje s svojimi slaščicami. “Pečem takrat, ko sem žalostna, ali pa ponoči, ko imam mir.”

263791273_1002730853643505_2722305894383888235_n.jpg

Zelo rada peče za otroke. V tem neizmerno uživa in v izdelke zares prelije svoje srce. In prav to, da pri dekoraciji da delček sebe, je zanjo največji izziv.

Vsak dober izdelek mora biti najprej preizkušen, kajne?

Verjetno imajo vsi peki in pekarice v bližini zveste pokuševalce slaščic, če jih seveda prej ne poskusijo kar sami. Kaj pa naše dame? Imajo one koga, ki oceni končni rezultat? 😊

“O, vedno! Partner, definitivno. Potem pa, če uspe, gredo stvari naprej.” Beti Jamnikar

264199239_3175308896082072_2373973641762717396_n.jpg

“Ja, imam. Imam dva otroka, tako da sta onadva na prvem mestu, da vse poskusita.” Mateja Resnik

“Imam, imam. Otroka. Sta zelo kritična, sploh 14-letna hči mi včasih reče: ‘To ni za nikamor’. Je zares kritična. Pove tako, kot je.” Katja Božjak

“Moji pokuševalci, kritiki in zadovoljneži so moja otroka in soprog. Oni so mi največji navdih in mi dajejo tudi ideje za nove okrasitve.” Aleksandra Lepej

Od odprtosti do skrivnostnosti

Včasih kakšna slaščica ne uspe, če je ne izdelamo po pravem receptu. Je tako tudi pri medenjakih?

“Preizkusila sem več receptov in se med seboj le malo razlikujejo. Pravzaprav so vsi dobri in vsi uspejo,” pravi Aleksandra. Beti zase pravi, da ni tip človeka, ki bi pri peki delala po svoje in eksperimentirala. Preizkusi več receptov in ko najde pravega, se ga strogo drži.

Mateja medenjake peče po najbolj osnovnem receptu, sama doda le malo več začimb, “saj morajo medenjaki zares dišati”. Tako kot druge, pa je tudi sama ugotovila, da več preglavic kot recept za medenjake povzroča preliv, saj je potrebno ugotoviti pravo gostoto premaza. To dosežeš z veliko poskusi in z vajo.

267063413_918878509019816_6800896420718340426_n.jpg

Na drugi strani pa nekatere pekarice skrbno čuvajo svoje recepte, ki so jih prejele od svojih babic. Med njimi je tudi Katja, ki želi družinsko dediščino predati tudi svojim otrokom. “Še vedno prisegam na recept stare mame. Nikomur ga ne povem, nikoli ga ne bom izdala, hči pa ga bo nesla naprej.”

Kaj je bistveno, da medenjaki dobro uspejo?

Ali obstaja skrivna sestavina, ki zagotovi, da so medenjaki lepi in dobri? Naše pekarice so si pri tem precej enotne. V fotogaleriji si poglejte, kaj je po njihovem mnenju ključno za uspeh.

Peka tako lepih izdelkov torej vzame veliko časa, veliko truda. A na koncu zelo hitro izginejo v želodčkih. Se jim zdi kdaj škoda časa in truda, da vse tako hitro izgine? “Ne, nikoli,” so enotne v svojih odgovorih. Veselje, presenečenje, navdušenje in zadovoljstvo v očeh tistih, ki jim predajo svoje slaščice, odtehtajo ves trud in čas.

Tako, zdaj poznate vse skrivnosti za uspeh pri peki. 😊 Želimo vam veliko prijetnega ustvarjanja!
P. S.: Ne pozabite z nami deliti fotografij svojih piškotov. 😉

Tags:
kulinarika
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.