Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Komu in čemu bomo v adventnem času odprli vrata našega doma?

shutterstock_1933102712.jpg

Yaroslau Mikheyeu | Shutterstock

Iva Nežič Glavica - objavljeno 28/11/21

Bi z veseljem odprli vrata ali bi jih komu pred nosom zaprli?

Začenjamo adventni čas, ki je poln pričakovanj in upanja, saj mu sledi novo leto z vsemi svojimi neznankami. Kristjani ga obhajamo z mislijo na Jezusov prihod: tisti prvi, v Betlehemu, in na tisti zadnji, ob koncu sveta. Pri tem nas ovirata blišč in kič reklamnih panojev, katalogov, migetajočih luči na raznih stavbah, ponudba božičnih daril, popustov in še in še. V soočanju s številnimi stresnimi aktivnostmi lahko hitro izgubimo bistvo adventa izpred oči.

Se znamo kot družina umakniti od vsega tega in poiskati načine, kako osmisliti adventni čas in božične praznike globlje doživeti? Morda bi se letos kot družina vprašali: komu ali čemu bomo v adventnem času odprli vrata našega doma?

1. Stopimo pred vhodna vrata in si jih dobro oglejmo ter se pogovorimo, kdo vse prihaja k nam skozi ta vrata. Komu bi z veseljem vrata odprli in komu bi jih pred nosom zaprli? Zakaj?

Vrata.jpg

2. Na notranjo stran vrat obesimo preprost venček, pod njim pa papir z vprašanjem: Komu (ali čemu) bomo v letošnjem adventu odprli vrata?

3. Odgovore iščimo skupaj z otroki, pred vrati ali morda pri družinski mizi. Pri odgovoru na prvo vprašanje si lahko pomagamo še z naslednjimi podvprašanji: Kdo nas že dolgo ni obiskal, pa bi ga v naslednjih dneh z veseljem povabili na obisk (zaradi korone samo enega ali dva)? Kako bomo sprejeli tiste, ki pridejo nenapovedano?

Pri iskanju odgovorov se spomnimo, da skozi naša vrata največkrat vstopamo mi, člani družine. Kaj pa stopa skupaj z nami? Veselje, lepe misli, dobre želje, spodbude, medsebojno spoštovanje, pomoč … ali pa morda slaba volja, nemir, utrujenost … Ob tem  lahko drug drugemu povemo, kaj nam je v naši družini posebej všeč. Pa tudi: kaj nam ni všeč; kaj v naših medsebojnih odnosih pogrešamo, si želimo …

bty

Ne pozabimo se vprašati: Kaj lahko v tem adventnem času jaz kot posameznik storim za to, da bo v naši družini drugače, lepše.  

Na koncu se še pogovorimo: Kako ali s čim lahko naša družina odpre vrata Jezusu? Smo ga sploh pripravljeni sprejeti? Naši odgovori in predlogi za odpiranje vrat naj bodo konkretni, a ne neizvedljivi.

4. Nato na rumene lističe v obliki zvezd napišimo sklepe, do katerih smo prišli v pogovoru in jih bomo v tem adventu kot posamezniki ali kot družina izvajali. Zvezde nalepimo okrog napisa.

5. Vsakič, ko bomo uresničili zadan sklep, lahko okrog napisa na vratih nalepimo novo zvezdo. Zvezde nam kažejo pot skozi temo, pot do  hlevčka, v katerem se  bo rodila “Luč sveta”. In kdor bo hodili za njo, bo imel luč življenja (Jn 8,12).      

bty

Tags:
advent
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.