Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Adventni venček iz starih kavbojk? Zakaj pa ne?!

sabina segula

LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Lojze Grčman - objavljeno 22/11/21

Bi se lotili adventnega venčka, pa nimate prave ideje?

Prva adventna nedelja je pred vrati. Seveda nas bolj ali manj komercialna ponudba adventnih venčkov spremlja na vsakem koraku. A če ga izdelamo sami, ima lahko še posebno simbolično in čustveno vrednost, v skupnem ustvarjanju pa lahko poveže vso družino.

Sodobnost, tradicija, domiselno okrasje in vnovična uporaba

Obilico idej, kako iz raznih materialov narediti prelepe adventne venčke, ima na zalogi Sabina Šegula. Doktorica agronomskih znanosti in mojstrica folkloristike pravi, da opravlja svoj sanjski poklic. Njeni izdelki, ki jih je ustvarjala naj se sliši še tako nenavadno od poletja naprej, so razstavljeni v galeriji Družina. Združujejo preplet sodobnosti in tradicije, domiselnega okrasja in znova uporabljenih materialov.

“Ni vedno in le tisto, kar je novo,” razmišlja Sabina Šegula, zato se je pri izdelavi vencev posvetila tudi recikliranim materialom, na primer džinsu. “Z njim delam veliko, saj se mi zdi zelo uporaben material. Za ta adventni venček nisem imela skic, šlo je za trenutni navdih, ko sem rezala hlače.”

Božičkove kapice je dodala, ker si ga je zamislila za na vrata otroške sobe: “Zraven so tudi kraguljčki, tako da se točno ve, kdaj gredo otroci spat takrat vrata zanihajo in kraguljčki se oglasijo. To idejo sem imela.”

Priročnik za vsakogar

Še bistveno več idej za svoje izdelke pa boste našli v knjigi Moderni adventni venčki, ki je izšla pri založbi Družina. Avtorica pravi, da ga lahko naredi prav vsak, četudi nima prav takšnih materialov, kot jih je uporabila ona. “Nerodnih ljudi ni, včasih potrebujejo le malo več časa, da kaj ustvarijo. Vsak venček je unikaten, še posebej če je ustvarjen z ljubeznijo,” sporoča Sabina Šegula, ki ji na njeni poti ob strani stojita mož in oče ter ji pomagata z železnimi in lesenimi materiali: “Sama ne bom mogla nič, skupaj pa zmoremo.”

Tags:
advent
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.