Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kapela, ki so jo zgradili kar znotraj kraterja

SANTA MARGARIDA

Carquinyol from Badalona, Catalunya|Wikipedia|CC BY-SA 2.0

Vittoria M. Traverso - objavljeno 17/11/21

Verniki v Kataloniji se vsako poletje zgrinjajo h kapeli sv. Marjete v vulkanu, kjer obhajajo god sv. Marjete Antiohijske

Katoliški popotniki so morda vajeni pogleda na osupljive kapele, zgrajene na vrhu pečin ali gora. Toda kapela sv. Marjete v vulkanu v španski pokrajini Kataloniji jih ponese še korak dlje: v 15. stoletju so jo zgradili sredi nekdanjega kraterja zdaj že ugaslega vulkana.

Izvirno zgradbo je uničil potres in znova so jo postavili leta 1865 v romanskem slogu. Danes preprosta enoladijska kapela osamljena stoji sredi travnikov in grmičevja, zraslih prek kraterja, ki je nekoč bruhal lavo. Okoli nje so vulkanske stene, ki jih zdaj prekriva listnati gozd. Priti do te oddaljene kapele ni tako preprosto. Iz bližnje vasi Saint Pau potrebujete okoli 25 minut hoje po strmi poti, da dosežete vulkan, ki meri skoraj 700 metrov v višino.

Obredov v tej kapeli običajno ne obhajajo, razen 20. julija, na god sv. Marjete Antiohijske, zavetnice porodnic. Tisti dan se na stotine vernikov odpravi na pohod, da se udeležijo svete maše v vulkanski kapeli in slovesnosti, ki jo pripravijo ob tej priložnosti.

Zgodba, ki so jo objavili v reviji Smithsonian, pravi, kako najverjetneje ni naključje, da god sv. Marjete Antiohijske obhajajo prav v spečem vulkanu.

Sv. Marjeta Antiohijska je bila ena prvih kristjank, ki so živele v Antiohiji na območju današnje Turčije. Zaprli so jo v ječo, ker se ni bila pripravljena odpovedati krščanski veri in se poročiti z rimskim oblastnikom. Po krščanskem izročilu se ji je v času, ki ga je preživela v ječi, prikazal hudič v podobi zmaja. Legenda pravi, da je zmaj Marjeto pogoltnil, vendar se je uspela čudežno rešiti. Zmajev trebuh so prerezali in Marjeta je stopila ven nedotaknjena.

Po navedbah prispevka v reviji Smithsonian so kapelo v čast sv. Marjeti Antiohijski zgradili znotraj vulkana, da bi vernike zaščitili pred ognjem (torej zmajem oz. hudičem).

Danes so tamkajšnji prebivalci lahko povsem mirni: ogenj in lava jim ne grozita več, saj je omenjeni vulkan, del vulkanske verige La Garrotxa, nazadnje izbruhnil pred 10.000 leti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.