Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako otroke obvarovati pred neprimernimi risankami?

BOY TV

Tatyana Korotun I Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 20/08/19

Kako si lahko pomagate, če vsake risanke ne morete najprej pogledati sami

Eden od starševskih strahov je, da bodo otroci naleteli na neprimerne risanke: take, ki jih bodo strašile in zaradi katerih bodo imeli nočne more, predvsem pa take, ki bi jim vcepile neprimerne vrednote. Če že lahko izbirate, bi se verjetno raje izognili tudi neumnim in takim, ki so narejene brez okusa ali estetike. Katere risanke potem sploh še ostanejo? In kako izbrati, če jih nimate vedno časa gledati skupaj z otroki?


SMARTPHONE

Preberite še:
Otrok nikar ne pustite samih pred risanko z Youtuba

Idealno bi bilo, če bi vedno sedli k risankam skupaj z otroki, jim sproti razlagali, česar ne razumejo, jih pomirili, kadar bi se prestrašili, in se kasneje še pogovorili z njimi o sporočilu. A to ne uspe vedno. Kako torej izbrati, katero risanko bomo dali gledati otrokom?

Govorim seveda o kratkih risankah, ki jih predvajajo na slovenskih televizijskih programih, ki smo jim včasih rekli “risanke za lahko noč”. O celovečernih risanih (ali animiranih) filmih morda kdaj kasneje.


CARTOON ABOUT CANCER

Preberite še:
Resnična zgodba deklice Nine v ganljivi risanki

Risanke na nacionalni televiziji

Če zelo posplošim, skoraj ne morete zgrešiti, če otrokom prižgete risanke, ki jih vrtijo na TV SLO 1 in 2 – tako v večernih terminih (risanka “pred spanjem”) kot dopoldanske ali tiste na Živžavu (številne se tudi ponavljajo).

Sinhronizacija tam je dobra, saj glasove posojajo slovenski akademsko šolani igralci. Vrednotno so primerne – v risankah, ki jih vrtijo na TV Slovenija, ni homoseksualnih likov, nasilja je malo, negativni liki niso strašljivi, včasih so prej smešni, in vedno na koncu zmagajo protagonisti.

Glavne osebe v risankah imajo veliko pozitivnih lastnosti, in čeprav nekateri naredijo tudi kakšno napako (recimo Mavgli iz Knjige o džungli pogosto ne uboga, kaj ušpiči ali nalašč komu ponagaja), jim je kasneje žal in škodo tudi pomagajo popraviti.


DZIECKO Z TABLETEM

Preberite še:
Pomiritev otroka s telefonom preprečuje, da bi se naučil pomiriti sam

Primernost in kompleksnost zgodbe ter tudi jezika se razteza od risank za najmlajše (2–3 leta), kot so Telebajski ali Nekaj nariši, Lojzek, pa do kompleksnejših, z bolj zapleteno zgodbo in jezikom, nekatere imajo tudi izobraževalne elemente (recimo Reaktivčki in Muk).

Med risankami na teh televizijah izstopa le Govoreči Tom, ki se sicer pojavlja v terminih, namenjenih otrokom in tudi spada pod otroški program, vendar je glede na obravnavane teme in probleme, s kakršnimi se soočajo glavni liki, primernejša za dijake, če ne celo za odrasle. Zanimivo, prav ta risanka se pojavlja tudi na komercialnih programih.


ALADDIN

Preberite še:
Kako je Aladinov Duhec zabaval “Schindlerja” (in druga nora dejstva o njem)

Komercialne televizije

Pri risankah na komercialnih televizijah je treba biti nekoliko bolj previden. Sinhronizacija je marsikdaj precej neprepričljiva, prizori so bolj sunkoviti in se hitreje menjajo, pa tudi jezik, ki ga uporabljajo liki, je bolj pogovoren in ostrejši.

Za fante in deklice

Predvsem pa je ob preklopu na komercialne televizije očitno, da so te risanke bolj očitno spolno deljene. V risankah, namenjenih fantom, je veliko vozil, robotov in predvsem hibridov med obojim, vsaka epizoda vsebuje spopad ali bitko, prizori so pogosto nasilni in tudi strašljivi (Robovlaki, Robocar Poli, Blaze in megakolesniki).


THE LION KING MOVIE

Preberite še:
5 krščanskih sporočil, ki jih nosi Levji kralj

V risankah, namenjenih zlasti deklicam, pa so barve zelo žive, če ne že kar kičaste, glavni liki so lepega videza, dolgolasi, po naravi pa najraje leteči, imajo čudežne moči ali pa so nekako povezani s kronami ali konji (Moj mali poni, Mia in jaz, Kraljevska akademija). Zaradi te očitne ločnice teže prižgete isto risanko otrokom različnega spola.

Seveda to ne pomeni, da so na komercialnih televizijah vse risanke narejene samo za fante ali punce. Ali da nobena nima dobrega sporočila. Nekatere so zelo zabavne (recimo Maša in Medo ali Tačke na patrulji), nekatere tudi poučne (Divja brata Kratt).


MAMMA MIA MOVIE

Preberite še:
Mamma mia – popoln film za mame in hčere

Nobene risanke vam ne bom odsvetovala, saj sami najbolje poznate svoje otroke in veste, kakšne vsebine jim koristijo in kakšne škodijo. Morda se vam bo celo zgodilo, kar se je meni: da vam bodo otroci sami povedali, da določena risanka za njih ni primerna.

Nasvet za konec

Če risank nimate časa gledati z otroki, pa jih, da boste bolj mirni, preden jo v ogled ponudite otroku, lahko preverite na spletni strani, kjer najdete tudi oceno primernosti za starost vašega otroka in kakšne vsebine lahko pričakujete. Čeprav bodo otroci gotovo najbolj veseli, če preprosto sedete k njim in risanko gledate skupaj.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


LARA NEDELJKOVIĆ

Preberite še:
“Brez tako vztrajnih staršev danes verjetno ne bi bila to, kar sem”


FATHER Goyo Hidalgo

Preberite še:
Kaj se zgodi, ko duhovnik pokliče na napačno številko?


MOTHER MARY

Preberite še:
Molitev, s katero vam bo Devica Marija pomagala nositi težka bremena

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.