Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Evharistija – obed ali žrtev?

EUCHARYSTIA

Dagmara_K | Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 08/06/21

Pri sveti maši se na nekrvav način dogaja točno to, kar se je pred 2.000 leti zgodilo na Golgoti

Ko govorimo o sveti evharistiji, velikokrat ne razlikujemo ali celo ne vemo točno, kaj mislimo. Gre za zelo širok pojem, ki zajema veliko različnih vidikov.

Evharistija

Pod evharistijo spada tako obhajanje svete maše kakor tudi češčenje Najsvetejšega – adoracija. Sama beseda prihaja iz grščine in pomeni zahvalo, zahvaliti se.

Daritev svete maše je tako na prvem mestu naša zahvala Bogu za vse darove, ki jih od njega nenehno prejemamo. Velikokrat smo tudi pri adoraciji preveč osredotočeni zgolj na to, za kaj bi prosili.

Zato je tudi pomembno, da se, ko pri sveti maši prejmemo sveto obhajilo in se vrnemo na svoje mesto, najprej v tišini zahvalimo Bogu za ta velik dar, da nam je tako zelo blizu.

Toda kot takrat, ko je Jezus ozdravil deset gobavcev, se moramo Bogu tudi zahvaliti za vse prejete milosti in uslišanja.

Med samo evharistično molitvijo duhovnik večkrat opozori na vidik hvaležnosti: “V zahvalo ti darujemo to živo in sveto daritev.” Ali: “Zahvaljujemo se ti, da smemo biti tu pred teboj in ti služiti.”

Žrtev, daritev, obed

Za sveto mašo uporabljamo različne prispodobe. Že v Svetem pismu v knjigi Razodetja apostol Janez v videnju opisuje poročno gostijo, praznovanje poroke med Kristusom in Cerkvijo.

Vendar ne smemo pozabiti na vidik žrtve in daritve. Jezus se je na križu za nas daroval Bogu Očetu. Zadostil je za naše grehe, zato je njegova smrt na križu tako daritev kot tudi žrtev. Pri sveti maši se na nekrvav način dogaja točno to, kar se je pred 2.000 leti zgodilo na Golgoti, ko je Jezus za nas umrl na križu.

Kot reče duhovnik med mašo: “Spominjamo se Kristusove smrti in vstajenja, darujemo ti kruh življenja in kelih zveličanja.” Sveta maša je daritev, ko se po duhovniku Bogu Očetu daruje sam Jezus Kristus, največji možni dar.

Kaj pa prvoobhajanci?

Pri prvem svetem obhajilu se nam dostikrat zaplete, saj pomešamo evharistijo, obhajilo, zakramente … Prvo sveto obhajilo samo po sebi ni zakrament, ampak gre, tako kot pri sveti spovedi, za zakrament, ki ga večkrat prejmemo.

Obhajilo je torej le del zakramenta, ki je sveta evharistija. Obhajanje svete maše je zakrament, obhajilo pa je mogoče prejeti tudi izven svete maše, kot smo to videli med epidemijo.

Ko prvič prejmemo Jezusa pod podobo kruha, je to sicer res pomemben dogodek. Vendar kot so poudarjali mnogi svetniki, naj bi k obhajilu vedno znova pristopili s takšnim spoštovanjem in tako pripravljeni, kakor da je prvič.

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.